Nyheter
Ny storvuxen strömmingssort hittad i Östersjön
Den storvuxna slåttersillen i Gävlebukten skiljer sig genetiskt från andra strömmingssorter. Det visar ännu opublicerad forskning från Uppsala universitet.
– Den är stor som en sill från västkusten, säger forskaren Leif Andersson.
Så länge någon kan minnas har fiskarna i Gävlebukten fått ovanligt stora strömmingar i näten runt midsommar. Nu kan forskare vid Uppsala universitet konstatera att det rör sig om en egen sillsort, något som Vetenskapsradion var först med att rapportera.
– Den har alltid funnits här. Jag har hört att generationerna fiskare innan mig fiskade den med speciella nät med större maskor, säger kustfiskaren Lars-Ivan Hållstrand, som försett forskarna med prover, till DN.
Att slåttersillen skiljer sig genetiskt från andra strömmingssorter visade sig under en pågående studie för att kartlägga hur många olika typer av sill som finns i Hanöbukten och Gävlebukten. Eftersom arbetet fortfarande pågår finns än så länge ingen granskad och publicerad studie om den nya strömmingssorten.
– Slåttersillen är stor som en sill från västkusten, och när vi gjort en genetisk analys kan vi se att den skiljer sig från de småväxta strömmingar som leker vid samma tid i samma område. Slutsatsen är att det är ett genetiskt unikt bestånd, säger Leif Andersson som är professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet.
De vår- och höstlekande strömmingssorterna i Östersjön brukar normalt sett väga mellan 50 och 100 gram. Slåttersillen kan bli mer än dubbelt så stor, forskarna har fått in exemplar som vägt mellan 175 och 225 gram.
– Eftersom slåttersillen har ett annat tillväxtmönster antar vi att den äter annan föda. Vår hypotes är att den äter småfisk istället för plankton, som strömmingen gör, säger Leif Andersson.
Tidigare forskning har visat att fisken som kallas sill söder om Kalmarsund och strömming norr om samma punkt snabbt kan anpassa sig efter nya miljöer. Eftersom fisken dels fortplantar sig snabbt, dels återvänder till sin födelseplats för att leka kan lokala genetiska varianter av strömming uppstå på relativt kort tid.
Hur utbredd slåttersillen är och hur stort beståndet är vet forskarna ännu inte. Kustfiskaren Lars-Ivan Hållstrand menar att fångsterna minskat, vilket också gäller för strömming generellt.
– Precis som all annan strömming har de minskat väldigt fort de senaste åren eftersom det fiskats så hårt.
Leif Andersson på Uppsala universitet, som genomför studien ihop med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Marint centrum i Simrishamn, är intresserad av att försöka kartlägga hur utbredd slåttersillen är – och om det kan finnas fler lokala, storvuxna strömmingsbestånd längst östkusten.
– Nu får vi börja undersöka möjligheterna om slåttersillen finns på fler ställen i Östersjön. Vi skulle gärna få hjälp av lokala fiskare och allmänheten för att hitta fler ställen där storväxt strömming leker så att vi kan ta prover.
Källa: Dagens nyheter