Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-01-22

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion av sjömat ligger långt under de rekommenderade nivåerna. Studien som är världens största undersökning av hur vi konsumerar sjömat, omfattar 30 000 respondenter i 21 länder. Resultatet visar att bara 51 procent av alla som deltog i studien äter sjömat två gånger i veckan eller mer. Och svenskarna är nästan sämst i klassen.

En nyligen publicerad och uppmärksammad rapport från EAT-Lancet kommissionen om mat och klimat som vill få oss alla att gå över till en mer flexi-tarisk diet med mycket mer grönsaker ‒både för skydda den egna hälsan och vår planet. Förutom en kraftigt reducerad konsumtion av rött kött, en minskning med upp till 90 procent, så föreslår rapporten att vi äter minst 200 g sjömat per vecka. En siffra som stämmer väl överens med de flesta nationella rekommendationerna världen över.

– Medan dessa nya förslag rekommenderar att drastiskt skära ner vår köttkonsumtion, så visar vår undersökning att både vår hälsa och miljön skulle må bra av att vi ökar vår konsumtion av sjömat i enlighet med svenska Livsmedelsverkets rekommendationer, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Sjömatsnationen Norge är förebild 
EAT-Lancet rapporten betonar vikten av en strikt styrning av både hanteringen av vildfångad fisk och utvecklingen av hållbart vattenbruk. Därutöver slår kommissionen fast att framtidens ökning av sjömatsproduktion, bör komma från vattenbruk, vilket är den snabbast växande systemet för matproduktion i världen.

– Den norska modellen för att hantera fisket och modernt vattenbruk brukar ofta lyftas fram internationellt som en förebild för andra havsbaserade ekonomier. Konsumenter världen bryr sig alltmer om var deras mat kommer ifrån och hur den produceras, och det är ett område i fokus för den norska havsnäringen.

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, att variera mellan magra och feta sorter och att välja miljömärkt.

Sjömatsrådets studie visar att i de 21 länder där studien genomförts är det endast 51 procent i genomsnitt som äter sjömat 2 gånger i veckan eller mer. Om vi lägger till de som svarat en gång per vecka går andelen ändå bara upp till 70 procent.

– Det är en oroväckande låg nivå ur både ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, kommenterar Sigmund Bjørgo.

Svensk sjömatskonsumtion - ett bottennapp 
I Sverige är bilden ännu sämre. Här är det bara runt var tredje svensk som äter sjömat 2 gånger i veckan eller mer. För åldersgruppen 18–34 är siffran 33 procent, medan åldersgruppen 50–65 har en något högre sjömatskonsumtion.

Svenskarna är nästan sämst i världen i åldersgruppen 18–34. Bara Turkiet och Vitryssland har en lägre konsumtion i den åldersgruppen. I topp hittar vi exempelvis Portugal där 70 procent i samma åldersgrupp äter sjömat två gånger i veckan eller mer.

Generellt äter äldre oftare sjömat än yngre. Men i USA är förhållandet tvärt om, där är gruppen unga (42 procent) nästa dubbelt så stor som de äldre (23 procent), vilket är lägst i hela undersökningen. 

 

Länk.http://www.mynewsdesk.com/se/seafood/pressreleases/ny-studie-endast-var-tredje-svensk-aeter-rekommenderad-maengd-sjoemat-2826766?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer