Nyheter
Nya fiskekvoter kan gynna yrkesfiskare på västkusten
Skaldjursfisket, det viktigaste kustnära yrkesfiske på västkusten, ser ut att gynnas när de nya fiskekvoterna träder i kraft 2023. Kräftfiskekvoten är oförändrad och för räkorna rekommenderar internationella havsforskningsrådet (ICES) att fisket kan ökas rejält.
Fiskeförhandlingarna har lett fram till att den för västkustens fiskeflotta så viktiga havskräftan, får fiskas upp motsvarande 2 235 ton under 2023. Det är exakt samma mängd som kvoten 2022.
Förhandlingarna för nästa års fiske har till största delen gått i mål.
Men inte för räkfisket. Internationella havsforskningsrådet har dock rekommenderat att det under 2023 får fiskas 11 646 ton räkor i Skagerrak, Kattegatt och norska rännan. Det skulle kunna innebära 5 882 ton för Sverige i Skagerrak och Kattegatt nästa år.
– Men eftersom man brukar besluta om fiskekvoter för första halvåret till att börja med, är rekommendationen från forskarna på ICES att svenska fiskare får ta upp 770 ton räkor då. Under 2022 var den kvoten för första halvåret 727 ton, säger Bart Adriaenssens, utredaren vid HaV:s fiskereglering enhet.
– Detta kan ju bli en trolig rejäl ökning av räkfisket, men det väntas ännu beslut i de pågående fiskeförhandlingarna mellan EU och Norge, konstaterar Bart Adriaenssens.
Fortsatt allvarligt läge för torsken
Havs- och Vattenmyndigheten meddelar också att den allvarliga beståndssituationen för torsk i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön kvarstår, liksom de redskapsåtgärder som infördes 2020 för att minska fiskeridödligheten av torsk.
En låg nivå gäller även fortsatt för sillfiske i Skagerrak och Kattegatt. Men kolja och rödspätta kommer att kunna fiskas lite mer 2023 än vad som varit fallet i år.
För ålfiske blir det fiskeförbud i Skagerrak och Kattegatt oktober till december nästa år och länderna kan själva välja ytterligare fiskestopp för ål under tre månader mellan januari och augusti.
Fritidsfiske efter ål fortsätter att vara förbjudet.
Källa: Göteborgs-Posten