Nyheter
Nya råd från internationella experter: Sänk strömmingsfisket i Östersjön kraftigt
Läget för den hotade strömmingen i Östersjön har försämrats än mer, visar nya siffror.
Nu vill internationella havsforskningsrådet Ices, minska fisket mellan 40–45 procent.
Under onsdagen kom Ices med sina nya råd om fiskekvoter för Östersjön och Bottniska viken. Från norr till söder ligger nu sillen och strömmingen på nivåer som är nära eller under det som anses hållbart.
Experterna bedömer att strömmingen har minskat med en tredjedel i Bottniska viken på bara fem år, och föreslår där en sänkning av fiskekvoterna med 39 procent för nästa år.
Även i centrala Östersjön har beståndet sjunkit, och där uppmanar Ices till en sänkning med 45 procent. I västra Östersjön råder sedan fem år tillbaka fiskestopp, och det ligger fast.
Men de svenska forskarna hade helst förordat ett totalstopp för trålning av strömming och sill i Bottniska viken.
I Ices sitter forskare från alla medlemsländer. Bland de svenska forskarna som suttit i arbetsgruppen för Östersjön har man hänvisat till den rådande förvaltningsplanen för Östersjön som antagits inom EU. Den säger att om det är mer än 5 procents risk att ett fiskebestånd kommer under hållbarhetsgränsen, ska fisket stoppas. Osäkerheten här och nu är mycket större än så – men ett högre organ inom Ices motsatte sig att man skulle ta hänsyn till det, i samråd med kommissionen.
– Jag tycker att man borde ha följt förvaltningsplanen och satt strömmingsfisket till noll, säger Joakim Hjelm, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som sitter i Ices.
– Det är definitivt frustrerande och olyckligt, säger kollegan Lovisa Wennerström, miljöanalysspecialist vid SLU.
Pelagikerna, som organiserar de stora svenska trålarna, säger till DN att det inte finns mycket att anmärka på i de nya råden från Ices.
– I Bottenhavet gjordes ju en tokhöjning för tre år sen och nu är det tillbaka på rimligare nivåer. I Centrala Östersjön ser våra medlemmar ett bra sillfiske numera, efter de senaste årens sänkningar, men forskningen ligger kanske lite efter så kvoten var väntad även där, säger Anton Paulrud, vd för Pelagikerna.
För Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Tjärnö marina laboratorium, har situationen blivit olidlig. I en debattartikel i DN i mars uppmanade hon tillsammans med en kollega till att tillsätta en kriskommission och att genomföra akuta åtgärder: att fridlysa alla stora fiskar i de svenska vattnen och pausa all industritrålning till havs, för att bestånden ska kunna återhämta sig.
Om det nya beskedet från Ices säger hon:
– Jag hade ju hoppats på ett moratorium för allt pelagiskt strömmingsfiske under minst 3-4 år men det kommer naturligtvis inte att hända.
Hur stora kvoterna för Östersjön till slut blir, bestäms av EU:s fiskeministrar i oktober.
Fakta.Strömmingen har minskat sedan 70-talet
1974 gjordes den första vetenskapliga uppskattningen av mängden sill och strömming i centrala Östersjön. Sedan dess har 77 procent försvunnit där. I västra Östersjön – mellan Sveriges sydspets och Tyskland – tycks ett helt bestånd ha utplånats och där råder sedan några år fiskestopp. Längst i norr, i Bottniska viken har nivåerna sjunkit till 60 procent av nivåerna som fanns i början av 90-talet.
Enligt en rapport som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tog fram åt Havs- och vattenmyndigheten i fjol borde fisket i Bottniska viken minska med 70-80 procent under flera år för att den stora strömmingen ska komma tillbaka dit.
Källa: Dagens Nyheter