Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-11-22

Nya trålen testas i Bohuslän – kan revolutionera räkfisket

På västkusten testas just nu en helt ny typ av räktrål som förenklar återvinningen, minskar plastavfallet och sänker dragbåtens oljeförbrukning. Men den föreslås också att ingå i en ny cirkulär ekonomi, där yrkesfiskaren hyr trålen när man ska ut och fiska.

Så miljötänket och ett nytt ekonomiskt system för fisket kan gå hand i hand, om idéerna blir till verklighet. Det är på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som Chalmers industriteknik och Fiskareföreningen Norden på Smögen har utvecklat en ny typ av räktrål, som ska vara bra för miljön både under och över havsytan och vara lätt att demontera för återvinning.

Den är också mer ekonomisk att använda, eftersom den släpper igenom vattnet smidigare än gamla trålar, vilket minskar oljeförbrukningen hos fiskebåten.

Bakom själva konstruktionen ligger framför allt Fiskareföreningen Nordens mångårige medarbetare Sixten Söderberg, som berättar att det har tagit år att konstruera den här trålen men att man faktiskt nu har testat den i skarpt läge bakom trålaren Kräftan.

– Testet utföll till full belåtenhet, konstaterar Söderberg.

Snällare mot havsbotten

Maria Pettersson, utvecklare vid Sotenäs symbioscentrum, berättar att den här nya trålen är byggd för att kunna sorteras och tas om hand på ett rationellt sätt, den dag den är färdiganvänd.

– Därför har vi undvikit att blanda olika polymerer (plaster) vid tillverkningen, säger Maria Pettersson

Hon förklarar, att man inte kan blanda olika plastmaterial om trålen ska kunna återvinnas och inte gå till uppeldning som varit ett vanligt slut för trålar i många år.

Den nya räktrålen är en prototyp som utrustats med längre trålarmar och mindre trålöppning vilket, säger konstruktören, minskar friktionen i vattnet och ger mindre bottenpåverkan där man drar trålen.

– Vi har behållit höjden men gjort den smalare. Detta är lite av en affärshemlighet och den har också fått större maskor än vad som är vanligt. Detta bidrar till ett mer selektivt fiske, konstaterar Sixten Söderberg.

Nytt ekonomiskt tänk

Från Chalmers industriteknik, som också varit med i utvecklingen av den nya trålen, kommer förslag på en ny cirkulär ekonomi och en ny affärsmodell i trålsammanhanget.

– Man skulle till exempel kunna tänka sig att fiskaren kan hyra eller leasa sin utrustning av producenten, som med sina kunskaper om produkten svarar för regelbundet underhåll, reparationer och byte av delar, föreslår Nils Ólafur Egilsson på Chalmers industriteknik.

– Finns det nu efterfrågan av det här hos fiskarkåren, kan nog tillverkningen av den här nya trålen komma igång nästa år, bedömer Maria Pettersson.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer