Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-02-08

Nyheter Från Norska Forskare: Fisk Får Inte Corona

Det finns goda nyheter från Norwegian Institute of Marine Research, som skriver i ett nyhetsbrev att det är nästan omöjligt för fisk att få Coronaviruset och det finns minst två goda skäl till detta.

COVID-19 är namnet på den sjukdom du kan få om du smittas med ett nytt Corona-virus, med det officiella namnet SARS-CoV-2. Detta virus är en picky en av ett slag när det gäller att infektera vissa arter. Ibland kan viruset emellertid överföras från djur till människor och i sällsynta fall kan detta SARS-CoV-2-virus också både mutera och infektera andra människor.

Om den mycket diskuterade handelsmarknaden för djur i Wuhan, i den kinesiska provinsen Hubei i Folkrepubliken, var Coronas epicentrum, tror virusforskaren Mette Myrmel från Institutet för havsforskning att det måste ha skett på följande sätt. Viruset har överförts från fladdermöss till ett annat däggdjur, kräftdjuret Pangolin, som sedan har spridit sig till ett annat däggdjur och därifrån vidare till en eller flera människor. Därefter inträffade en ödesdigra mutation.

Det är denna mutation av viruset hos människor som är anledningen till att infektionen kan spridas bland människor. Eftersom när viruset har multiplicerats hos en människa kommer det att muteras ytterligare och förändras under vägen. Det nya viruset från England är ett virus efter en mutation och som här är mer smittsamt än den första varianten.

Omöjligt att fisk kan smittas och involveras - nästan, säger havsforskaren, som påpekar att fisk främst lever i en annan miljö och har en annan kroppstemperatur. En temperatur vid vilken detta virus inte är anpassat. Detta liksom det faktum att viruset lättare förstörs i vatten efter mycket kort tid, och det bryts också ned av solljus och kemisk påverkan kommer att förstöra det.

Detta virus har helt enkelt inte nyckeln som kan låsa upp för detta virus. Viruset har inte de specifika receptorer som behövs för att låsa upp så att det kan tränga igenom och börja föröka sig. Andra däggdjur delar detta "lås", som har orsakat infektioner över olika arter, både med det första SARS-viruset och senast med det nya Corona-viruset. Men fisk delar inte samma lås.

Därför hade förra årets information från de kinesiska hälsovårdsmyndigheterna att ett Coronavirus hittats på en skärbräda som användes för fiskskärning endast från en Corona-infekterad person som till exempel hostade och därmed överförde infektionen till fisk och skär brädor. Denna upptäckt av Coronaviruset på en skärbräda och en lax fick de kinesiska myndigheterna att förbjuda import av norsk lax. Vilket hade stora konsekvenser för norsk fiskexport.

Men virus sprids inte genom mat, så om du råkar äta mat infekterad med Corona, bör du inte få panik, för virus bryts snabbt ner på mannen, men om de intas måste viruset också överleva mötet med magsyra och matsmältningssystemet, där det låga PH-värdet förstör det senare. Detta bekräftas av det faktum att ingen koppling har hittats mellan infektion och infektion via mat och dryck.

Länk till artikeln

 

Källa: FiskserForum

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer