Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-04-05

Nytt försök att övervaka fisket med kameror – yrkesfiskarna kritiska

Havs- och Vattenmyndigheten vädjar till de svenska yrkesfiskarna om att de frivilligt ställer upp och provar kameror ombord, som hjälp för att övervaka fisket. Men yrkesfiskarna är kritiska.
– Jag har svårt att tro att särskilt många av våra medlemmar vill ha en kamerna bakom ryggen på jobbet, säger svenske fiskebasen Peter Ronelöv Olsson.

Testet med kameraövervakning är ett regeringsuppdrag och myndigheten står för alla kostnader i samband med kamerauppsättningen. Syftet är att kontrollera så att yrkesfiskarna håller sig till de regler som gäller, till exempel registrering av fångsten.

– Detta är ju bättre än man har gjort i Danmark, där regeringen bara beslutade rakt av att införa kameraövervakning. Här är det åtminstone ännu frivilligt att deltaga och man säger att detta är ett försök, säger Peter Ronelöv Olsson vidare.

Ett försök med kamera gjordes på en enda fiskebåt i Sverige för över tio år sedan, men sedan blev det tyst om detta. I mars 2020 krävde riksdagsledamoten från Fjällbacka Johan Hultberg (M) svar av regeringen, på om man tänkt gå vidare med kameraövervakningen av fiskebåtar, eller inte?

Debatt i riksdagen

Svaret kom under en interpellationsdebatt i riksdagen, ifrån dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och det blev då tydligt, att regeringen avsåg att införa kameraövervakning på fiskefartyg.

– Ja, vi jobbar nu på ett regeringsuppdrag. Men det är frivilligt och vi hoppas att många vill vara med. HaV kommer att göra en upphandling, som innebär att de fiskare som vill vara med får ekonomisk ersättning. Det kostar inget att vara med. Snarare tjänar de pengar på att delta i försöket, säger Anna Söderblom vid Havs- och Vattenmyndighetens avdelning för fiskerikontroll.

Hon är projektledare för kameraförsöket, som man har tänkt att komma igång med under hösten.

–Vi betalar kameror, montering och sensorer i båtarna och står också för eventuellt andra kostnader som kan uppstå i samband med skötsel av utrustningen, under monteringen eller vid deltagande i olika kurser, säger Anna Söderblom.

Öppnar anmälan nästa vecka

Hon berättar också att HaV planerar att öppna anmälan nästa vecka, för yrkesfiskare som vill vara med i det här försöket.

–Vi planerar att installera utrustning på fartyg med början i september och målet är att alla fartyg som är med ska ha fått sin utrustning senast vid årsskiftet. Därefter ska försöket pågå i 12 månader.

Hon är noga med att påpeka att man vill prova systemet och att detta inte ska användas så att enskilda fiskare kan drabbas av eventuellt felaktigt handhavande under fisket, under provtiden.

–Vi vill hitta ett bra sätt att arbeta med systemet, eftersom vi tror att det blir ett lagkrav till slut.

I Danmark där man infört kameraövervakning går debattens vågor höga. Många yrkesfiskare där är kritiska. I Fiskeritidende den 24 mars säger också borgmästaren på Läsö, som ligger emellan Sverige och Fredrikshamn, Tobias Birch Johansen (V), att påtvingad kameraövervakning på fiskefartyg i havskräftfisket hotar Läsös existens.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer