Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-01-15

Odling av signalkräftor ska förbjudas

Skärpta regler ska stoppa den invasiva signalkräftans utbredning i Sverige. Det hoppas Havs- och vattenmyndigheten som vill begränsa fisket och handeln med okokta signalkräftor.

Allmänhetens fiske av signalkräfta i Vättern ska begränsas till två helger om året i stället för fem, enligt förslaget. Samtidigt kommer betydligt färre personer än i dag kunna sälja eller ge bort okokta signalkräftor, om förslaget blir verklighet.

– Ju fler okokta kräftor det finns i omlopp, desto större är risken för att de hamnar i andra vatten, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald och områdesskydd på Havs- och vattenmyndigheten.

Det är sedan tidigare förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor. För att fisket ska kunna fortsätta måste reglerna skärpas, bedömer myndigheten. Signalkräftan finns med på EU-listan över invasiva arter och fisket får bara fortsätta om risken för spridning av signalkräfta kan minimeras.

Förslaget, som nu ska ut på remiss, innebär att både fiske och försäljning av okokta signalkräftor förbjuds norr om Dalälvens avrinningsområde inklusive Malungs och Älvdalens kommun samt på Öland och Gotland.

– Så man ska inte få sälja okokta signalkräftor i butik i Östersund till exempel. Det har man kunnat tidigare och det har inneburit en ganska stor risk, säger Sofia Brockmark.

Söder om Dalälven begränsas också försäljning och byteshandel med okokta signalkräftor: Bara de som antingen har personlig fiskelicens eller är näringsidkare med egen fiskerätt får sälja, byta eller ge bort okokta signalkräftor, enligt förslaget.

Målet är att stoppa spridningen av signalkräftan i Sverige eftersom den sprider kräftpest, som i sin tur slår ut den inhemska flodkräftan. Signalkräftan härstammar ursprungligen från USA och Kanada och började importeras för 50 år sedan. Nu finns den i över 4 000 vattendrag och samtidigt har mer än 97 procent av svenska bestånd av flodkräfta slagits ut av kräftpest.

– Man ska inte se det som att det är kört, utan man ska fortsätta att jobba för flodkräftan, säger Sofia Brockmark.

 

Fakta: Förslaget

Fiske av signalkräfta ska enligt förslaget bara få ske söder om Dalälvens avrinningsområde exklusive Malungs och Älvdalens kommun, Gotland och Öland.

Bara inom detta område får okokta signalkräftor transporteras, säljas eller bytas.

Ett krav för att få sälja, byta eller ge bort okokta signalkräftor föreslås bli att de fiskats av en person med personlig fiskelicens eller att fisket skett inom näringsverksamhet med stöd av enskild fiskerätt.

Allmänhetens rätt att fiska signalkräftor i Vättern begränsas till två helger i stället för fem helger från och med andra fredagen i augusti.

Bakgrunden till förslaget, som nu skickas ut på remiss, är att signalkräftan finns med på EU:s lista över invasiva arter. Det betyder att svenska myndigheter måste kartlägga spridningen och ta fram åtgärder för att stoppa den.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

 

Länk till nyhten i original: https://www.svd.se/odling-av-signalkraftor-ska-forbjudas/om/fiske




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer