Nyheter
Ökade utsläpp får större konsekvenser för fiskerinäringen
En rapport från Seafish, CEFAS och University of Aberdeen har varnat för effekterna av klimatförändringar på fångade skaldjur. I denna mening är de framtida utmaningarna för fiskerinäringen orsakade av klimatförändringar föremål för en ny rapport publicerad av branschorgan och akademi.
Rapporten, med titeln "Adapting to climate change risk in UK seafood: understanding and responding to a changing climate in the wild-catched seafood industry", producerades av Dr Angus Garrett (Seafish), Dr. John Pinnegar (Centre for Environment, Fisheries och Aquaculture Sciences, CEFAS), Dr. Tara Marshall och Dr Julia Wouters (University of Aberdeen).
Det är en uppdatering av tidigare arbete som publicerades för 10 år sedan och som introducerade de förväntade effekterna av klimatförändringar på utbudet av vildfångad skaldjur till Storbritannien.
Sedan dess, även om de huvudsakliga fysiska effekterna av klimatförändringarna fortsätter att existera, finns det nya potentiella effekter att överväga.
Nya förändringar
Dessa inkluderar policyförändringar som gör ansvar för klimatförändringar till en viktigare faktor för branschen; förändrade marknadsattityder med konsekvenser för skaldjur, särskilt kring ansvarsfulla inköp; Olagligt, orapporterat och oreglerat fiske har förvärrats av förändringar i klimat och geopolitik.
Dr Garrett från Seafish, det offentliga organet som stödjer den brittiska fiskeindustrin att blomstra, förklarade hur rapporten kan hjälpa sektorn att anpassa sig till framtida klimatrelaterade utmaningar.
Han sa: "Med en uppvärmning av världen sker förändringar i fisket med effekter i hela skaldjursförsörjningskedjorna. Omfattningen av framtida uppvärmning är fortfarande en öppen fråga, men att vara förberedd på eventuella förändringar är inom räckhåll. Vi hoppas att denna rapport bidrar till den förberedelsen.”
Forskningen förväntas ge skaldjursindustrin en utgångspunkt för att anpassa sig till ett föränderligt klimat, både genom att se över förväntade effekter för skaldjur och identifiera möjliga framtida svar.
Ett 30-tal fisk- och skaldjursintressenter deltog i forskningsprocessen, som ägde rum under 2022 och 2023, och delade en mängd olika data och åsikter.
Verket, som publiceras som en fullständig rapport, med en sammanfattande rapport och tillhörande infografik, hävdar att världen "utan tvekan värms upp", men enighet om hur sannolikt det är att värmas är fortfarande öppen för debatt.
De kommande årens utsläppsökning kommer dock utan tvekan att medföra större konsekvenser för fiskerinäringen genom förändringar i havsnivåer, stormar och vågor, luft- och vattentemperaturer, försurning av hav och landbaserad nederbörd.
Rapporten fokuserar främst på klimatrelaterade effekter för artgrupper som är relevanta för den brittiska marknaden, hämtade hemma och utomlands: sik, pelagik och skaldjur.
Anpassningsåtgärder som kommer att stödja fiskeindustrins svar på framväxande förändringar beskrivs nedan.
Källa: Europa Azul