Den åttonde augusti infaller den traditionella kräftpremiären och vi kommer äta sötvattenskräftor som vi antingen fiskat själva, som fångats av svenska yrkesfiskare eller som importerats frysta.
Vi har bland annat tittat på hur yrkesfisket av sötvattenskräftor har utvecklats i Sverige mellan år 2000 och 2016 och det verkar som att de svenska insjöfiskarna succesivt har fått upp ögonen för värdet av kräftfiske. Sedan millenniumskiftet har nämligen yrkesfiskets fångster av sötvattenskräftor mer än tiodubblats.
Yrkesfisket efter sötvattenskräftor sker huvudsakligen i Vättern och Hjälmaren. Statistiken visar att fångsterna har ökat successivt i båda dessa sjöar. Enligt uppgift från Länsstyrelsen i Jönköping har beståndet av kräftor ökat markant tack vare en bra förvaltning. Länsstyrelsen menar att det ökade kräftfisket har gjort det möjligt för flera insjöfiskare att fortsätta med sin verksamhet.
Om du vill veta mer om utbudet av sötvattenskräftor kan du läsa hela kortrapporten här.
/Annelie Rosell
Länk till blogginlägget i original: https://matenochmarknaden.wordpress.com/2017/08/01/okat-kraftfiske-har-bidragit-till-att-fler-fortsatt-med-insjofiske/