Nyheter
Oklarheter kring var trålgränsen går
Trålgränsen diskuteras allt oftare i debatten om Östersjöfisket. Men exakt var gränsen går idag är inte glasklart överallt. Nu efterfrågar industrifisket ökad tydlighet från Havs- och vattenmyndigheten.
Trålgränsen i Östersjön är definierad i Havs- och vattenmyndighetens (HaVs) föreskrifter som en linje på fyra nautiska mils avstånd från baslinjen, vilken i sin tur definieras av lagen om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner. Men exakt var gränsen går är i dagsläget är inte entydigt.
Medlemsorganisationen för yrkesfiskare, Swedish Pelagic Federation Producers Organisation (SPFPO), begärde i en skrivelse till HaV i december i fjol större tydlighet i var trålgränsen går.
”I delar av de svenska vattnen saknas för närvarande tydliga koordinater för trålgränsens dragning. Exempel på sådana områden är trålgränsen runt Gotland samt i Hanöbukten. Det är oerhört viktigt för att underlätta för fiskets regelefterlevnad att tydliga koordinater finns tillgängliga som kan användas i sjökort ombord vid fiskets bedrivande. SPF anser att det är befogat att Havs- och vattenmyndigheten skyndsammast möjligt tar fram och kommunicerar dessa uppgifter för att underlätta en god regelefterlevnad hos fisket“, skriver man.
– Det är inte så att detta är en orsak till att det ibland blir överträdelser och fel, men det finns vissa ställen där våra medlemmar har önskat ett förtydligande och då har vi framfört det till myndigheten. Vi vill att det ska vara enkelt för fiskarna att göra rätt, säger Malin Skog på SPFPO.
Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, är medveten om problemet.
– Det har lyfts fram att vissa problemområden kan vara lite svårtolkade. Trålgränsen är angiven i våra föreskrifter som att den går fyra nautiska mil utanför baslinjen, men det finns vissa komplikationer. Det är inte så enkelt att det finns en baslinje som går runt hela landet. Det är skär och uddar som man måste förhålla sig till och göra tolkningar.
Det pågår för närvarande ett större arbete på myndigheten att koordinatsätta trålgränsen, men det kommer att ta tid, säger Martin Rydgren.
– Det blir många tusentals punkter bara i Östersjön. Vi håller på att fundera nu på hur vi rent tekniskt ska tillgängliggöra datan.
Källa: SKÄRGÅRDEN