Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2022-09-09

Okunskap är ett allvarligt hot mot svenskt yrkesfiske

Nyligen sände SVT programmet ”Tomt hav” (en påfallande likhet i namnet med Isabella Lövins bok ”Tyst hav”). Bara namnet på programmet gjorde att man anade ugglor i mossen. I programmet blandas hejvilt med olika inslag från Senegal, Irland, Norge och Sverige.  
 

Vad gäller Sverige är det största problemet med TV-programmet att man jämför den situation som nu råder i Östersjön med situationen i Nordsjön på 1970-talet. Dessa båda situationer är dock inte jämförliga. I Nordsjön handlade det då om ett friskt hav som var överfiskat. I Östersjön nu handlar det om ett sjukt hav. Lösningen för Nordsjön då fungerar alltså inte för Östersjön nu.  
 

Att lösningen för Nordsjön inte fungerar för Östersjön nu bekräftas av det faktum att torskfisket i Östersjön har varit stoppat sedan sommaren 2019 och läser man ICES råd för Östersjön för 2023 kan man enkelt konstatera att någon förbättring knappt kan skönjas.  
 

Östersjöns problem är sådana att lösningarna finns i kraftfulla åtgärder mot övergödning, miljögifter och klimatförändringar samt säl och skarv. Här måste politiken leverera och det snabbt annars finns det risk för att Östersjön blir just ett tomt och tyst hav!  
 

Ett synnerligen märkligt inslag i TV-programmet var det som forskaren och beståndsanalytikern Mikaela Bergenius Nord vid SLU Aqua sa. Hon sågar sitt eget arbete och de vetenskapliga underlag som ligger till grund för fastställandet av fångstmöjligheter. Hon tror alltså inte på det hon arbetar med. När hon säger att fisket borde stoppas fem år är det alltså inte något som vetenskapen kommit fram till, utan något som hon tycker.  
 

Okunskaper om svenskt yrkesfiske sprids ideligen utifrån dunkla syften. Miljöpartiet har i valrörelsen som vanligt agiterat emot yrkesfisket med brösttoner, samma Miljöparti som stoppade svenskt fiskes möjligheter att erhålla stöd för byten till miljömotorer (en möjlighet som andra EU-fiskare har).  
 

En annan politiker som sprider okunskap är Centerpartisten Gustav Hemming. Han tycker helt sonika att man ska halvera alla fiskemöjligheter i Östersjön och att Sverige ska införa ett permanent och generellt förbud mot bottentrålning i samtliga svenska vatten. Han skriver i dagarna i en debattartikel att torsken är nära en kollaps. Man borde kunna kräva lite mer av politiker, de borde veta åtminstone lite om det de uttalar sig om. Gustav Hemming är dessvärre helt ute och cyklar, undrar om han vill förbjuda harvning och plöjning av åkrar också?  
 

SFPO konstaterar att situationen är som den är, det är många som tycker olika och konstiga saker på fiskets område. Det hade varit en välgärning för den framtida fiskeridebatten och det långsiktigt hållbara fiske som SFPO:s medlemmar bedriver om vissa grundläggande kunskaper hade inhämtats innan debatten börjar.  

 

Peter Ronelöv Olsson 

Ordförande, SFPO 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer