Nyheter
Oljekatastrofen i Blekinge – så gick det till när färjan gick på grund tre gånger
När gps:en lägger av anar inte besättningen att de snart ska vara med om ett av de värsta oljeutsläppen i Sveriges historia.
150 000 liter tjockolja läcker ut vid Blekingekusten – men det kunde ha blivit en ännu värre katastrof.
Så gick det till när färjan Marco Polo havererade.
Passagerarfärjan rör sig över Östersjön. Det är mörkt och dimmigt. Genom natten över havet har färjan lämnat Trelleborg och är på väg mot Karlshamn genom Hanöbukten, för vidare färd mot Klaipėda i Litauen. 75 personer befinner sig ombord på Marco Polo.
Plötsligt skakar fartyget till hårt. Färjans kapten står och borstar tänderna. Han tror att ankaret släpps ut av misstag. Klockan är 05.14 den 22 oktober.
Besättningen stämmer av radar och sjökort, men ser inga avvikelser. Kaptenen lämnar tandborsten och springer upp på bryggan. Marco Polo går väster om Hanö in i Pukaviksbukten, istället för öster om ön som den skulle. GPS:en verkar inte fungerar som den ska.
Marco Polo går på ett grund och får stora skador på skrovet. Trots det fortsätter färjan framåt i tre nautiska mil, nästan sex kilometer. Tjockolja läcker rätt ut i havet.
Tio minuter senare går fartyget helt på grund och fastnar.
Tredje styrman, som ansvarar för färjans framfart denna morgon, tror vid första grundstötningen att Marco Polo kör på en u-båt. Kaptenen tror att motorn går sönder eftersom de inte rör sig framåt. Det är först när kaptenen ringer ett larmsamtal till Sjö- och flygräddningscentralen som han får veta att de gått på grund.
Besättningen förlitar sig under färden på elektroniska sjökort och använder inte andra navigationsmöjligheter, som papperssjökort och kör dessutom förbi både fyrar och andra sjömärken.
Den lots som är först på plats och undersöker situationen för Marco Polo säger i förhör med Kustbevakningen att han ”tycker att det är i stort sett omöjligt att de inte sett att de gått på fel sida Hanö som är 58 meter högt på radarn”.
Oljan ligger skimrande på ytan runt Marco Polo. Passagerarna evakueras till Karlshamn, nödvändig personal får stanna kvar.
Men oljan rör sig också, slår in över land. Kusten på Listerlandet i västra Blekinge färgas svart.
– Det är absolut sämsta tänkbara olja på sämsta tänkbara ställe, säger Jonas Henriksson, marinbiolog och oljeskadeexpert på IVL Svenska miljöinstitutet.
När Kustbevakningen får rapporter om oljan till havs, på land och på djur börjar de förstå vidden av olyckan.
– Värsta scenariot har inträffat. Det är inte så mycket att fundera på utan bara att försöka begränsa och ta upp så mycket man kan, under så kort tid som möjligt, säger Jesper Bäckstedt, omväxlande stabschef och räddningsledare för Kustbevakningen under insatsen.
Naturen i Blekinges skärgård är ömtålig och har stora naturvärden. Det är långgrunt med vikar och skär. Oljan letar sig in. Området runt Hörvik och naturreservatet Spraglehall i Sölversborgs kommun drabbas värst. Fåglar drabbas hårt.
Overallklädda personer står i vattenbrynet med grepar och skyfflar och samlar upp trög och tung olja.
– Det är väldigt svårsanerat, det är så kladdigt. Det är svårt att få upp oljan, den sitter på stenarna, på gräset, i tången. Det gör att man får upp så mycket mer eller att man tar upp för lite, säger oljeskadeexperten Jonas Henriksson.
Fem dagar efter olyckan döms två besättningsmän, tredje styrman och kaptenen, i ett strafföreläggande till 50 dagsböter vardera för vårdslöshet i sjötrafik.
Men kostnaderna för insatser och sanering är enorma. Marco Polos ägare TT-Line och deras försäkringsbolag kan komma att behöva betala stora summor i skadestånd. Det utreds just nu.
Saneringsarbetet kan ta mer än ett och ett halvt år.
– Min uppskattning är att prislappen totalt på alla insatser lätt kommer att landa på 150 miljoner kronor, om inte mer, säger Jonas Henriksson.
Vinden sliter och drar. De stålgrå vågorna är höga. Den 29 oktober börjar Marco Polo oväntat driva iväg.
Läget är allvarligt. Skrovet har stora skador, färjan börjar sjunka.
– De uppgifter vi fick var att glider fartyget av grundet så sjunker det. Sedan var djupet så litet att det inte kunde sjunka mycket mer än innan, säger Jesper Bäckstedt på Kustbevakningen.
Efter några hundra meter går färjan på grund igen. För tredje gången.
Marco Polo kan inte sjunka helt, det är för grunt.
– Det är på gränsen till parodiskt, jag har aldrig varit med om att samma fartyg har gått på grund tre gånger. Jag tror att det är ett världsrekord, säger Ulrik Nielsen, befälhavare på Kustbevakningen.
Mer olja läcker ut. I Blekinges kustsamhällen med hundraåriga traditioner av sill- och ålfiske växer ilskan. Stränder är nerkletade, tusentals fåglar är oljeskadade. Under den första veckan anmäler sig hundratals frivilliga att hjälpa till.
En vecka efter de två första grundstötningarna går sju vitklädda män och rensar bland tången på en strand på udden Tocken.
– Det är förödande, vi ser direkta konsekvenser längs med strandlinjen, på fåglar och annat, men sett på sikt så kommer vi tyvärr bara få upp en bråkdel av allt. Det är naturen och ekosystemet här ute som betalar priset tyvärr, säger frivilligarbetaren Hampus Södergren.
Arbetet för Kustbevakningen är omfattande. Den första veckan sjunker tiotusentals liter olja under vattenytan och försvinner. Men efter tredje grundstötningen finns det ny att ta upp.
Kustbevakningen beskriver arbetet med oljeutsläppet som den största och mest komplicerade insats de haft i modern tid.
– Ur ett historiskt perspektiv är det en av de större händelserna vi har haft. Det finns inget svårare att ta hand om, säger Jesper Bäckstedt på Kustbevakningen.
Den 1 november påbörjas slutligen bärgningen och Marco Polo förs ut på djupare vatten. Dagen efter bärgas färjan till Stillerydshamnen i Karlshamn.
Först då väljer rederiet TT-Line att uttala sig offentligt om händelsen, innan dess har de vägrat att prata med media.
– Vi vill be om ursäkt för det inträffade. Detta är något som aldrig hänt i vår 65-åriga historia, säger Anette Wugk, Sverigechef TT-Line, på en presskonferens.

Källa: marinetraffic.com
Marco Polo töms på olja, bilar och lastbilar. En vecka senare bogseras färjan till ett varv i polska Gdańsk för reparation.
Kustbevakningen avslutar sin akuta räddningsinsats, men finns kvar i liten omfattning om olja dyker upp.
Just nu pågår det flera utredningar. En om miljöbrott som ska visa vem som ska stå för saneringskostnaderna, en utredning huruvida Marco Polo alls var sjövärdig och en utredning av Statens haverikommission om olyckan och insatserna.
50 000 liter tjockolja har Kustbevakningen samlat upp ur havet, ytterligare omkring 100 000 liter befaras ha läckt ut från Marco Polo.
Kommunerna har fortsatt ansvar för sanering på land.
– Vi skulle vilja att man har sanerat så långt fram till våren att det i princip inte finns någon klibbig olja kvar. Nyfödda organismer är extremt känsliga för gifterna i den här oljan, säger oljeskadeexperten Jonas Henriksson.
– Vi tror inte att man kommer att klara det.
Fakta.Oljeutsläppet från Marco Polo
● Passagerarfärjan TT-Line Marco Polo, som är flaggad i Cypern, var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen.
● Söndagen den 22 oktober stötte färjan på grund. Larmet kom klockan 6.25.
● I Hanöbukten hade färjan först stött på grund och börjat läcka olja.
● Därefter fortsatte den ytterligare tre nautiska mil, vilket motsvarar fem–sex kilometer, innan det gick på ett nytt grund och fastnade.
● Redan samma dag nådde oljan land vid Hörvik i Sölvesborgs kommun. Sedan dess har saneringsarbetet pågått längs kusten och till havs.
● Söndagen den 29 oktober gled färjan av grundet på eftermiddagen men det fastnade snart på ett annat och ett nytt oljeutsläpp konstaterades.
● En utredning har visat att en gps ombord var trasig och att besättningen förlitade sig enbart på den i dimman. Två besättningsmän har i ett strafföreläggande dömts till 50 dagsböter vardera för vårdslöshet i sjötrafik.
● Den 1 november inleddes bärgningsarbetet av Marco Polo. Färjan togs av grundet och ankrades på djupare vatten. Skrovet undersöktes av dykare.
● Den 2 november bogserades färjan till Stillerydshamnen i Karlshamn. Tankarna tömdes på olja.
● Två dagar senare flyttades Marco Polo till ett färjeläge i samma hamn och tömdes på bilar och lastbilar.
● Den 9 november lämnade färjan Sverige och bogserades till ett varv i Gdansk där det ska repareras.
● Dagen efter avslutade Kustbevakningen sin räddningstjänst. Men myndighetens arbete med sanering och återställning fortsätter.
Källa: Dagens Nyheter