Nyheter
Oro för strömmingen och sill i Östersjön – forskningsinsats inleds

Är stora trålfiskare i Östersjön ett hot mot strömmingen längs våra kuster?
Nu ska forskare ta reda på mer om hur strömmingen mår.
Fiskaren Rune Wikström, som bor på ön Möja i Stockholms skärgård, är en av de som undrar vad som har hänt med strömmingen.
– Jag kan köra i timmar utan att jag hittar ett enda dugg. Det är oerhört dåligt med strömmingen i skärgården för närvarande, berättar han när han är ute med båten.
Därför har Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fått i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten att undersöka vad som händer med strömmingen.
Bakgrunden är en diskussion som har uppstått om de stora trålfiskefartyg som ligger längre ute till havs, och som passar på att fiska upp en massa strömming och sill när fisken börjar samla sig för att röra sig in mot kusterna och leka.
De senaste veckorna har det skrivits mycket i svenska tidningar om oron både bland kustfiskare och fiskexperter för att det storskaliga trålfisket kan vara ett hot mot strömmingen i skärgården.
Men samtidigt finns det många kunskapsluckor kring hur sill och strömming längs våra kuster påverkas av det som händer ute till havs, säger Havsfiskelaboratoriets chef Joakim Hjelm.
Uppdraget forskarna har fått går därför ut på att mer noggrant undersöka de här fiskarnas biologi. Till exempel hur snabbt de växer. Men även hur mycket fiskefartygen lyckas fånga.
– Om kustfisket upplever att det finns mindre stor (strömming)sill på kusten, vill vi titta om det finns någon naturlig förklaring till det. Har tillväxten gått ner i det här området så att sannolikheten att få stor sill har minskat? Det är några frågor som kan vara bra att titta på, säger Joakim Hjelm.
Källa:
Sveriges Radio / Vetenskapsradion Nyheter och "Klotet"
Länkar:
SR - Vetenskaradion Nyheter / Oro för strömmingen - forskningsinsats inleds
SR - Vetenskapsradion Klotet (onsdag 27 maj) - Slut på strömming i skärgården