Nyheter
Oron växer för brexit-samtal
Tiden blir allt mer akut i de redan försenade samtalen om nya avtal mellan EU och Storbritannien efter brexit.
I Bryssel befaras att London inte bryr sig.
EU:s irländske handelskommissionär Phil Hogan drar sig sällan för att rakt ut säga vad han tycker, utan att linda in sina ord alltför mycket.
Så också om brexit och de samtal som nu förs om framtida handelsavtal, fiske och andra samarbeten som helst behöver finnas på plats vid årsskiftet.
– Det finns inga riktiga tecken på att våra brittiska vänner har en plan för att de här förhandlingarna ska lyckas. Jag hoppas att jag har fel, men jag tror inte det, säger Hogan till irländska tv-bolaget RTÉ.
– Jag tror att Storbritanniens politiker och regering har bestämt sig för att skylla alla följder av brexit på covid-19. Min bild av det är att de inte vill fortsätta förhandla under 2021, eftersom de kan skylla allt på covid, säger Hogan.
Hård brexit?
Formellt lämnade Storbritannien EU den 31 januari. Fram till den 31 december gäller emellertid övergångsregler som i princip innebär att ingenting förändras för företag och medborgare när det gäller handel, bidrag, resor och arbete.
Om inte de pågående förhandlingarna om framtida regler går i mål väntar dock en drastisk förändring i vinter. Över en natt kan det då bli den "hårda brexit" som många befarade under tidigare års förhandlingar, med långa köer vid gränserna, kraftiga tullar och stora störningar för handeln.
Förhoppningarna är fortfarande att nå en uppgörelse fram till i höst. Efter den senaste diskussionsrundan i april klagade dock båda sidor på varandra för bristande framsteg.
Fiskestrid
Inte minst fisket väcker problem.
– EU kommer inte att gå med på något framtida ekonomiskt partnerskap som inte innehåller en balanserad, hållbar och långsiktig lösning för fisket, sade chefsförhandlaren Michel Barnier på en presskonferens efteråt.
"EU:s mandat verkar kräva att vi ska acceptera nuvarande kvoter. Vi kommer bara att göra framsteg om vi utgår från Storbritanniens rätt att kontrollera sina vatten", kontrade britterna i ett skriftligt uttalande.
På måndagen inleds ännu en vecka av webbhållna samtal mellan parterna. Samtidigt återstår bara drygt halvannan månad innan man måste bestämma sig för om de brittiska övergångsreglerna ska förlängas eller inte.
Källa: TT / Viktor Nummelin
Länk:
Bohuslänningen / Ekonomi / Oron växer för brexit-samtal