Nyheter
Orosmoln för vindkraftspark utanför Falkenberg
När regeringen tidigare i år gav tillstånd till Kattegatt syd, utanför Falkenbergs kust, var det en stor och viktig milstolpe för projektet. Men sedan dess har förutsättningarna drastiskt förändrat. Nu väcks frågan om den omdiskuterade vindkraftsparken ens kommer att byggas.
diskuterad fråga i flera år. Men när regeringen på en pressträff den 16 maj i år meddelade att de beviljat tillstånd för både Kattegatt syd och Galene utanför Hallands kust var ett stort steg på vägen undanröjt. I ett skriftligt uttalande efter regeringens besked sa Vattenfall:
”Vattenfall är stolta och glada över regeringens beslut. Vi kommer nu att analysera beslutet i detalj. Givet att parkens övriga tillstånd kommer på plats och att förutsättningar finns för investeringsbeslut, bör installation kunna påbörjas kring 2028 och parken vara i drift tidigt 2030-tal”.
Svenska kraftnät ska inte längre betala
Sedan dess har förutsättningarna förändrats drastiskt. Drygt en månad efter det att regeringen gett klartecken för Kattegatt syd meddelade regeringen att Svenska kraftnät inte längre ska stå för kostnaden att ansluta vindkraftparker till havs till elnätet. Kostnaden för elkablar och anslutning skulle istället lämpas över till bolagen. I runda tal skulle detta innebära en kostnadsökning på mellan 10-15 procent. Efter beskedet sa Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall, till TT:
”Beskedet från regeringen väcker frågor om hur havsbaserade vindkraftparker nu ska kunna anslutas till stamnätet. Utan en snar lösning för anslutningen ser Vattenfall mycket små möjligheter att gå vidare mot ett investeringsbeslut enligt tidplan. Det finns ingen marknad i Europa så vitt vi vet där inte anslutningen är finansierad i någon form av staten. Det är rimligt att se stamnätet som en statlig angelägenhet – även till havs.”
Skenande material kostnader och osäkert ränteläge
Men det är inte bara regeringens beslut som skapar oro kring framtida vindkraftsparker. Stigande materialkostnader och ett osäkert marknadsläge har medfört att kostnaden för en vindturbin har ökat med 40 procent, rapporterar Sydsvenskan. I juli i år meddelade därför Vattenfall att de pausar sina planer för tre stora vindkraftsparker utanför Englands kust, något som kostar företaget 5,5 miljarder kronor i utebliven lönsamhet.
– Förhållandena är extremt utmanande i hela branschen just nu, med en press i försörjningskedjan, ökande priser och kapitalkostnader samt skattemässiga ramar som inte återspeglar nuvarande marknadsförhållanden. Vattenfall tror på de starka grunderna och logiken för Norfolk-projekten. Men med tanke på marknadsförhållandena i dag stoppar vi det nuvarande utvecklingsspåret för Norfolk Boreas och utvärderar den bästa vägen framåt för alla tre projekten i Norfolk-zonen, sa Vattenfalls vd Anna Borg efter beskedet.
Vattenfall är inte ensamma om att stoppa planerna på planerade vindkraftsparker till havs. Flera internationella bolag i branschen har också meddelat att de pausar framtida projekt. Gemensamt för de projekten är att de legat närmare i tiden än vad Kattegatt syd gjort. Än så länge har Vattenfall inte kommunicerat mer kring Kattegatt syd än att arbetet fortgår och att ett investeringsbeslut ligger ett par år fram i tiden. I en skriftlig kommentar till Hallands Nyheter skriver Max Meijer, projektledare för offshore development på Vattenfall:
”För att klara det ökade energibehovet som omställningen kräver behöver Sverige investeringar i alla fossila energislag. Vi ser vindkraften som en viktig faktor för att klara klimatmålen, men för att investeringar ska kunna göras är affärsmässigheten avgörande”.
Källa: Hallands Nyheter