Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2021-10-11

Östersjöns problem måste lösas på riktigt

När ska det gå upp för de politiska beslutsfattarna att fisket inte är orsaken till situationen i Östersjön? Det hjälper inte att ytterligare reglera yrkesfisket, problemen är på en annan nivå. Yrkesfisket är ett offer, inte orsaken till problemen.

Vi sitter nu i Luxemburg, där ministerrådet snart ska fatta beslut om fiskemöjligheterna för Östersjön för 2022. Situationen för Östersjöfisket är synnerligen allvarlig och fiskemöjligheterna lär fastställas på så låga nivåer att det blir ett konststycke för de yrkesfiskare som är verksamma i Östersjön att överleva 2022.

Kommissionens förslag reglerar torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Förslaget innebär att fiskemöjligheterna minskar 2022 jämfört med 2021, framför allt fiske av torsk och sill. Förslaget innebär ett förbud mot riktat torskfiske i västra Östersjön och att det förbud som finns sedan tidigare mot riktat fiske av den östliga torsken fortsätter. Bara oundvikliga bifångster tillåts. Sillfisket förslås minska med stopp i västra och en sänkning i centrala Östersjön. Förbud föreslås mot riktat fiske av lax söder om Ålandshav.

Förslaget och besluten får negativa konsekvenser för det svenska kustnära fisket, kustsamhällen och för fiskberedningsföretag i alla medlemsstater runt Östersjön.

SFPO anser att det är hög tid att höja blicken och börja lösa de problem som orsakar problemen för Östersjön och yrkesfisket. Det enskilt största problemet är resultatet av avsaknaden av en fungerande havsmiljöpolitik. Här krävs krafttag och drastiska åtgärder för att kunna komma till rätta med havsmiljön i Östersjön. Det duger inte att år efter år minska fisket, utan att göra något åt problemet – det är havsmiljön som är problemet.

Sportfiskarna driver sin uppfattning att de ska få fortsätta att fiska lax (trollingfiske). De gör detta trots vad vetenskapen säger om lax, samtidigt som Sportfiskarna i alla år baktalat yrkesfisket för att förorda överfiske. Rollerna synes nu vara ombytta. Är Sportfiskarna trovärdiga?

I Öresund sker ett långsiktigt hållbart fiske med passiva redskap – detta måste få fortsätta.

Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Våra utsläpp av miljögifter under decennier har nu kommit till vägs ände. Någon riktig marin miljöpolitik som löser problemen har inte presenterats och därför består problemen. Problemen består och politikerna fortsätter att ytterligare reglera fisket. En reglering av fisket som inte på något sätt löser de problem som är. Det hela påminner om den blinde som vid vägskedet valde fel väg, men fortsätter framåt i alla fall, väl medveten om vägen framåt inte leder rätt. 

Säl och skarv är andra problem som måste åtgärdas för att framgång ska kunna nås.

SFPO:s uppmaning till politiken är: börja lösa de havsmiljöproblem som tar död på Östersjön!

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande, SFPO




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer