Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-01-11

Ovanliga fyndet på plats på museet i Göteborg

I förra veckan upptäcktes ett ovanligt fynd bland klipporna på Smögen – en död havssköldpadda. 

Nu har fyndet kommit till Naturhistoriska museet i Göteborg där man ska börja undersöka djuret. 

– Det här andra fyndet i Sverige och det tidigare var 1890 så det är ju väldigt längesen, säger Magnus Gelang, intendent på museet. 

När havssköldpaddan hittades på Smögen i förra veckan kontaktades Naturhistoriska museet i Göteborg. Med hjälp av tre studenter som säkrade fyndet har nu intendent Magnus Gelang fraktat den till Göteborg, något som Bohusläningen  också skrivit. 

– Vi kommer att ta in den i våra vetenskapliga samlingar. Vi kommer ta hand om skelettet, ryggplåtar, huvudfjäll och så vidare. Sen hamnar den bakom kulisserna. Vi ska ta vävnadsprov och prov på maginnehåll, säger Magnus Gelang.

Det finns fortsatt många frågetecken kring djuret och varför den spolats upp på en strand på Västkusten. Men lite detaljer har man kunnat spekulera i. 

– Vi vet att den inte är fullt fullvuxen. Det är väldigt svårt att åldersbestämma de här men den kanske är 10-15 år. Den skulle ha blivit lite större. Det är också svårt att könsbestämma. 

Sågs senaste gången år 1890

Normalt håller sköldpaddan, som är av arten oäkta karettsköldpadda, till i varmare vatten. Men den förekommer ibland norrut. Man vet inte vart just den här individen kommer ifrån men närmsta födelseplatserna ligger på öar väster om Afrika.

– De växer till ute till havs under 10-20 år så de kommer långt och har gått om tid att simma runt. Den är inte vanlig men regelbunden runt de brittiska öarna. Det här är andra fyndet i Sverige och det tidigare var 1890 så det är ju väldigt längesen. 

Varför den har dött är fortfarande oklart.

– Vi vet att de inte är anpassade till våra kalla vatten. Vi brukar inte undersöka dödsorsaken om den inte är uppenbar. Men det här är en art som brukar äta maneter och det brukar innebära att de är känsliga för plast i haven, så det kan också vara orsaken.

Är den här arten hotad?

– Alla havssköldpaddor är hotade men flesta av dem är relativt vanliga fortfarande. De kräver oexploaterade tropiska stränder och det finns det inte gott av. De hotade av att de fastnar i fiskeredskap, plats i haven och miljöförstöringar.


Länk till artikeln

 

Källa: Expressen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer