Nyheter
Pengarna forsar in i den blåa maten
År 2050 kommer den globala efterfrågan på mat från havet att ha fördubblats, enligt forskarna bakom Blue Food Assessment, som leds av bland annat Stockholm Resilience Center, Stanford University och EAT. Att döma av de senaste årens uppsjö av svenska investeringar i den blå maten är prognosen på god väg att slå in. Här är fem gh.
Tång för finsmakare utanför Fjällbacka
Tång blir allt mer populärt bland landets lyxkrogar – både ur smaksynpunkt och för sina hållbara egenskaper som råvara. Men också för att det förlänger säsongen, då den kan skördas tidigare än grönsaker som odlas på land. En av landets tångodlingar drivs av foodtechbolaget Nordic Seafarm, som odlar sockertång vid kusten utanför Fjällbacka. I början av året tog bolaget in 20 miljoner kronor i fräscht kapital. Bland investerarna finns investmentbolaget Kale United men även Magdalena Gerger, ledamot för Svensk Handel, samt stjärnkocken Thomas Sjögren.
Rom ersätts av tång i tuben
Fiskrom ersätts med tång när Kalles kaviar i år lanseras i vegansk tappning. Produkten har tagit år att utveckla, uppger Maria Tilly, marknadsdirektören för Orkla Foods, till Di.
”Kalles var en produkt vi identifierade tidigt att vi ville göra vegansk. Vi vet att snittåldern för dagens köpare är 52 år och att det är mest de under 45 som äter veganskt. Därför förstod vi att vi behövde ta fram en produkt som mer tilltalade den målgruppen”, säger Maria Tilly.
Stjärnentreprenör investerar i musselodling
Tillsammans med den ideella organisationen Ecopelag har entreprenören och Apotea-grundaren Pär Svärdsons de senaste åren investerat i musselodlingar som renar vattnet genom att binda kväve och fosfor. När man tar upp musslorna tar man även upp näringsämnena ur vattnet, vilket minskar övergödning. Projektet har hittills gått ut på att odla och ta upp musslor, nästa steg är att skapa matprodukter av dem.
Nu hoppas entreprenören kunna ta fram en produkt som kan säljas i butiker, bland annat den egna nätbutiken Apotea, som är en av Sveriges största med en omsättning på 4,6 miljarder kronor i fjol.
Havsnära täppa - försök med marina kolonilotter
Efter att ha gjort succé i Danmark har konceptet med marina kolonilotter tagit steget över sundet. Sedan våren 2021 pågår ett försöksprojekt i kustsamhället Kivik. Projektet leds av byalaget på orten, med stöd från Marint centrum i Simrishamn. Fokus ligger än så länge på tångodling och initiativtagarna liknar satsningen med att ha ett växthus eller en kryddträdgård. Till skillnad från odling på land behövs det dock varken tillsättas näring eller vatten till odlingarna.
Nya miljoner till havsrenande blötdjur
Att odling av musslor minskar övergödning i havet är i dag ett välkänt faktum. Men ett problem med kommersiell musselodling är att en femtedel av råvaran inte kan säljas och därför klassas som avfall eller restprodukt. Det är ett problem som marinbiologen Odd Lindahl brottats med.
2013 grundade han bolaget Musselfeed, som i slutet av 2021 tog in en investering på 7 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sin teknik för att ta till vara på spillet från musselodlingarna. Via den process bolaget utvecklat omvandlas de kasserade musslorna till ett pulver, som går att använda både som protein- eller näringstillsats i foder och som smaksättare i matlagning.
Flytande teknik ska minska ”spöknät”
Varje år försvinner cirka 640.000 ton fiskeredskap i våra hav, där de fortsätter skada djur och natur. Bland den plast som förorenar världshaven pekas de så kallade ”spöknäten” av WWF ut som ett av de största hoten mot marint liv. Det vill bolaget CMAR ändra på och tillsammans med Fiskareföreningen Norden har man tagit fram en produkt som hjälper till att lokalisera och bärga förlorade fiskeredskap. När redskapet inte tas upp inom en viss förutbestämd tid stiger en flytboj mot ytan och markerar platsen för det förlorade nätet eller hummertinan.
Källa: Dagens industri