Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-03-03

Pessimism om livet efter brexit


Frankrikes förre utrikesminister Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare med Storbritannien i Brexitförhandlingarna.
Foto: Fransesco Seco AP/TT 


Startskottet har gått för samtalen om hur EU och Storbritannien ska samarbeta efter brexit.
Optimismen tycks allt annat än hög.

Årets stora förhandlingsföljetong inleddes på måndagseftermiddagen (2 mars) av chefsförhandlarna Michel Barnier på EU-sidan och David Frost för Storbritannien.

Närmast följer två dagar med långa förmiddags- och eftermiddagspass vid elva olika förhandlingsbord, om allt från varuhandel och energisamarbete till fiske, transporter och – inte minst – frågan om "jämbördiga villkor för en öppen och rättvis konkurrens".

Förhoppningen är att förhandlingarna ska mynna ut i någon form av avtal som kan träda i kraft inför årsskiftet. Fram till dess fungerar relationerna mellan EU och Storbritannien i princip helt som normalt i enlighet med den övergångsperiod som man kom överens om under brexitförhandlingarna.

Pessimismen är dock utbredd. Många bedömare tvivlar på att parterna kan komma överens i tid – om de ens vill det.

– Det är väldigt svårt att se var de skulle kunna enas för att få det här att fungera, säger Fabian Zuleeg, chef för Brysselbaserade tankesmedjan EPC, till nyhetsbyrån AFP.

– Det kommer att krävas att endera sidan lämnar bordet och helt tänker om, säger en brittisk regeringskälla till nyhetssajten Politico Europe.

________________

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om framtida relation efter brexit inleddes på måndagen och väntas fungera i treveckorscykler – med en veckas förberedelser, en veckas förhandlande och en veckas avrapportering. Minst tio sessioner är tilltänkta, växlingsvis hållna i Bryssel och London.

Förhandlingarna ska ske i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet. Om förhandlingarna behöver förlängas kan även Storbritanniens övergångsperiod efter EU-utträdet förlängas. I så fall måste dock beslut om det tas senast den 1 juli.

_________________

Källa: TT / Sydöstran (Karlskrona)




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer