Nyheter
Planerar satsa 70 miljarder på havsbaserad vindkraft
Det svenska bolaget Landinfra Energy inleder samrådsprocessen för ytterligare tre projekt med havsbaserad vindkraft.
Nu handlar det om Baltic Edge sydost om Blekinge, Slite i territorialhavet öster om Gotland och Sundsvall i territorialhavet öster om Sundsvall.
De tre havsbaserade vindkraftsparkerna beräknas få en total installerad effekt om drygt 3 gigawatt och en sammantagen årlig elproduktion på cirka 14 terawattimmar. Det ska motsvara cirka 10 procent av Sveriges nuvarande elkonsumtion.
Att bygga alla tre i den omfattning som idag planeras skulle innebära en investering på upp emot 70 miljarder kronor.
Tillståndsprövning
Sedan tidigare har Landinfra inlett samrådsprocessen för projektet Falkenberg-Halmstad i Kattegatt.
Som en del av samrådsprocessen inleds även den formella tillståndsprocessen för vindkraftsparkerna där Landinfra i samarbete med myndigheter och intressenter bestämmer hur projekten ska drivas vidare. En viktig del är att bestämma vilka utredningar och undersökningar som behövs för miljöbedömning och tillståndsprövning – en process som beräknas ta omkring tre år.
Landinfra undersöker även möjligheten att utveckla landbaserad produktion av vätgas och elektrobränslen i anslutning till sina havsbaserade vindkraftsprojekt.
– Våra projekt kommer att öka mängden förnybar energi och det till en konkurrenskraftig kostnad, vilket driver den gröna omställningen och säkerställer att industrin får tillgång till den energi Sverige behöver, säger Marcus Landelin, vd och medgrundare av Landinfra
Portfölj med havsbaserad vindkraft
De tre projekten är del av en större portfölj med havsbaserade vindkraftsprojekt som Landinfra utvecklar. Projekten är fördelade längs Sveriges kust i bland annat Västerhavet, Östersjön och Bottenhavet.
Landinfra har som ambition att ett antal av dessa projekt ska kunna förverkligas runt år 2030 – ur såväl ett teknisk som ekonomiskt perspektiv. Därför har bolaget i dessa fokuserat på områden som möjliggör bottenfixerade fundament, har god möjlighet till nätanslutning och därmed möjliggör en konkurrenskraftig elproduktionskostnad.
– Genom att utveckla projekt i olika delar av landet, möter vi flera olika regioners efterfrågan på mer förnybar el och ökar samtidigt chansen att flera av våra projekt ska bli verklighet, säger Marcus Landelin.
Landinfras hela projektportfölj består av mer än 5 gigawatt landbaserade projekt för förnybar energi och 10 gigawatt havsbaserade vindkraftsprojekt i olika utvecklingsfaser i Norden.
Källa: Branschaktuellt