Nyheter
Plastföroreningar på vatten och på land måste upphöra
För att uppnå detta har FN-länderna idag beslutat att ett bindande globalt avtal måste göras för att bekämpa plastföroreningar. Ett avtal som Danmark tillsammans med EU och de nordiska länderna har drivit på för länge.
Det här är ett historiskt steg i kampen mot plastföroreningar, skriver miljödepartementet i ett pressmeddelande.
Flaskor och sugrör som flyter på stränderna och plastpåsar som flyter mellan vågorna i havet. Små avfallsbitar som hamnar i fåglarnas magar samt mikroplaster som tas upp i fisken vi äter till middag. Det här är alla exempel på föroreningskällor som utgör ett av vår tids största globala miljöproblem.
Det uppskattas att dubbelt så mycket plast kommer att samlas på planeten år 2030.
Därför är plastföroreningar ett absolut huvudtema i FN-förhandlingarna denna vecka i Nairobi, Kenya i samband med toppmötet i FN:s miljöförsamling UNEA 5.2.
Och i onsdags inledde Danmarks miljöminister tillsammans med FN:s övriga miljöministrar arbetet med ett bindande globalt avtal om plastföroreningar, som ska ha mål som alla medlemsländer ska genomföra.
Plastföroreningar är en av de största miljöutmaningarna vi står inför som ett internationellt samhälle. Från det djupa havet till Mt. Everest där finns plast idag – och den föroreningen måste upphöra nu. Därför har vi på dansk sida kämpat för att få upp plastföroreningar på FN:s agenda. Det är ett historiskt steg för vår natur och miljö att vi idag har lyckats enas i FN:s miljöförsamling om att vi måste ha ett bindande globalt avtal för att stoppa plastföroreningarna av världshaven. skriver miljödepartementet vidare.
Källa: FiskerForum.dk