Nyheter
Polarforskare om fångsten: "en sensation"
Att det var just Atlanttorsk som har hittats ända uppe vid Nordpolen, omkullkastar dagens kunskap om vad som är möjligt för arten, enligt en forskare som studerat Arktiska ekosystem i 30 år.
Som Vetenskapsradion rapporterade i fredags har fisk för första gången upptäckts på djupt vatten vid Nordpolen.
Paul Wassmann, som studerat Arktiska ekosystem i över 30 år, menar att fyndet av just Atlanttorsk är en sensation:
– Det gör det ju så spännande för den ska bara inte kunna vara där. Allt vi vet om vilken temperatur och vilka matförhållanden som Atlanttorsken behöver pekar på att Atlanttorsk inte kan leva så här djupt in i den centralarktiska oceanen, säger Paul Wassmann.
Även istorsk och bläckfisk upptäcktes av svenska forskaren Pauline Snoeijs Leijonmalm och hennes kollegor på djupt vatten uppe vid Nordpolen 2019. Men trots att dessa arter aldrig upptäckts så långt norrut tidigare heller så är de ändå del av det centralarktiska ekosystemet.
Forskare har observerat att torsken sprider sig allt längre norrut - ända upp ovanför Svalbard, men att Atlanttorsken kunde simma in så djupt i den centralarktiska oceanen som omger Nordpolen är det ingen som trott, säger Paul Wassman.
– Så nu får man omvärdera biologin och förhållandena runt den här arten.
Och nu väntar Paul Wassman spänt på forskarnas vetenskapliga publikation och analys av framförallt maginnehållet hos torsken, som i så fall kan avslöja hur den lyckas överleva så långt norrut.
Och om detta har att göra med ökande temperaturer tack vare klimatförändringen som gör att det blir större tillgång till mat för fisken:
– Det är ju det vi tror då, att mer varmlevande arter sprider sig allt längre norrut, men att denna spridning redan kommit så långt, hade vi inte trott.
– För hur mycket mat det finns i centralarktiska oceanen vet vi ju heller ingenting om, säger Paul Wassman.
Mer om första fångsten vid Nordpolen i På djupet.
Källa: SverigesRadio