Nyheter
Prislyft på över 500 procent när första hummern såldes: ”Jag gick in för att vinna”
Det blev rusning när året första hummer såldes på Göteborgs Fiskauktion. Kilopriset landade till slut på 44.000 kronor, över 500 procent dyrare än i fjol.
”Jag gick in i auktionen för att vinna. Såklart hade jag ett maxpris i åtanke, men det överskreds inte. Vi är väldigt nöjda med köpet”, berättar Patrick Norén som är inköpare på Johan i Hallen och Bergfalk.
Göteborgs Fiskauktion, som sålde hummern, har funnits i mer än 100 år. Eftersom färsk fisk så snabbt blir dåligt blir storleken på fångsten avgörande för dagpriset. Räknar man även in väderförhållanden och varierande efterfråga så blir det lättare att förstå varför handelsformen lever kvar än i dag.
”Vi vill verkligen att den här auktionen ska finnas kvar, det är en av anledningarna till att vi var beredda att betala så mycket för hummern. Vi är den största aktören på Göteborgs Fiskaution och vi vill att båtarna ska fortsätta komma hit i stället för att åka till Danmark”, säger Patrick Norén.
Hummerpremiären har sina egna regler. De första tio båtarna som rapporterar in att de har hummer att sälja får dra lott om äran att sälja säsongens första hummer. De första 10.000 kronorna går till fiskarna, som även får 10 procent av det totala priset.
Totalt fick båten 14.400 kronor, och resten tillföll Sjöräddningssällskapet. Sedan några år går merparten av pengarna från hummerpremiären till välgörande ändamål.
Har du någon köpare till den dyra hummern?
”Nej, men jag är ganska säker på att vi kommer hitta en kund. Kanske finns det någon som kan tänka sig att betala mycket för att vara först i Sverige med att äta hummer, eller någon restaurang som indirekt vill ge till välgörenhet”, säger Patrick Norén.
Hummerpremiären brukar förknippas med stora summor, men i fjol klubbades den första hummern bort för rekordlåga 7.000 kronor per kilo. Toppnoteringen är över 100.000 kronor och sattes 2012.
Källa: Dagens industri