Nyheter
Projekt för syresättning i Byfjorden dammas av
För tio år sedan avbröts försöket med att syresätta vattnet i Byfjorden. Anledningen var att kommunen tyckte att det blev för dyrt. Nu kan projektet vara på gång igen. – Frågan är uppe för diskussion, bekräftar kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (SD).
Försöket att syresätta vattnet i Byfjorden inleddes 2010 och var lyckat, enligt flera experter. Två luftpumpar, placerades utanför Rödön, hade uppgiften att trycka ner syrerikt vatten från två meter till 33 meters djup.
– Bland annat kunde vi se hur flera arter koloniserade, och att fisken kom tillbaka, sade oceanografen Daniel Hansson till Bohusläningen.
Men trots att experterna var positiva avbröts projektet 2010. Anledningen var att det inte fanns pengar avsatta. Projektet stöttades av staten och Naturvårdsverket och var tänkt som en förstudie, för att kunna syresätta Östersjön i ett liknande men mycket större projekt. Men det hela avslutades alltså när pengarna från forskningsrådet FORMAS tog slut. Kommunen erbjöds att ta över syresättningsprojektet, mot att stå för elnotan.
Men den politiska ledningen i Uddevalla var då inte beredd att lägga 400 000 kronor om året för att hålla syresättningsprojektet igång.
På sensommaren 2013 dömde dåvarande ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Gunilla Magnusson (MP) ut syresättningsprojektet.
– Kommunen har varken pengar eller de kunskaper som krävs för projektet, sade hon till Bohusläningen då.
Det var något som fick professorn i oceanografi vid Göteborgs universitetet Anders Stigebrandt att reagera.
– Man kan så här i efterhand konstatera att försöket att syresätta Byfjorden, fungerade väl. Det var därför synd att kommunen drog sig ur, säger Anders Stigebrandt som var något av försökets nestor.
Efter att försöket med syrepumpar avbrutits diskuterades en annan metod att syresätta Byfjordens vatten. Genom att släppa ut renat avloppsvatten från Skansverket skulle fjorden få nytt liv. Något Bohusläningen tidigare rapporterat om.
I november 2013 uppdrog kommunfullmäktige till dåvarande miljö- och stadsbyggnadsnämnden att, under förutsättning att extern finansiering kunde ordnas, utreda fortsatt syresättning av Byfjorden.
Men någon extern finansiering hittade man aldrig.
Nu är dock syresättningen av Byfjorden uppe till diskussion igen. Ärendet var uppe på kommunstyrelsen så sent som i april 2022. Uddevalla Vatten AB, UVAB, jobbar med en förnyad tillståndsansökan för att klara en framtida befolkningsökning i kommunen.
– Jag talade nyss med UVAB:s vd, Peter Johansson, som berättade att man lämnar in en ansökan om detta till länsstyrelsen den 30 juni i år. Sedan kan den bli behandlad och ett besked lämnas troligen under 2024, bedömer bolaget, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (SD).
– Sedan måste man ansöka om tillstånd för vattenverksamhet och kanske genomföra olika justeringar under 2025 och 2026. Blir det sedan positivt är förhoppningen, att man kan bygga och projektera med start 2027, fortsätter Martin Pettersson.
Under tiden fram tills dess att reningsvatten kan släppas ut vill bland annat Projekt Fjordtorsk och stiftelsen Byfjordens framtid att systemet med vattenpumpar ska startas igen. De har hört av sig till kommunen, vilket bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (SD).
– I kommunens budget som beslutas under juni månad, görs resurstilldelningen till respektive nämnd. Den här frågan hanteras i kommunstyrelsens internbudget som antas till vintern. Jag har uppmanat dem att göra en projektansökan om pengar till syresättningen, säger han.
Peter Johansson, vd för Uddevalla vatten AB, vidimerar uppgifterna från Martin Pettersson och lägger till att bolaget söker nytt tillstånd för hela reningsverket i Skansberget. En av utredningarna som länsstyrelsen är inblandad i är val av framtida utsläppspunkt och en av dem sammanfaller med den önskade placeringen, förklarar Peter Johansson.
– Om länsstyrelsen beslutar om att framtida utsläpp ska ske i Byfjorden kommer det att utgöra 30 procent av den nödvändiga syresättningen som eftersträvas, konstaterar Peter Johansson.
– De kommer att vara två separata system med var sina tillstånd, som kan samverka för ökad syresättning. Men detta får vi diskutera vidare när vi fått länsstyrelsens svar på vår tillståndsansökan, säger han.
Miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Jarmo Uusitalo (MP), har själv har en bakgrund som utbildad marinbiolog.
– Jag vet att det förekommit diskussioner om pengar till syresättningen i fjorden. Men om det blir så vet jag inte. Kommunens ekonomi är ju ganska kärv just nu, säger han.
Källa: Bohusläningen