Nyheter
Östersjöns vindkraftsparker kan hota Sveriges säkerhet, enligt Försvarsmakten
Försvarsmakten varnar för att stora vindkraftsparker i Östersjön kan påverka landets säkerhet.
Planer på stora vindkraftsparker längs Sveriges kustlinje väcker oro inom Försvarsmakten. Generallöjtnant Carl-Johan Edström, chef för försvarsstaben, menar att vindkraftverkens torn och roterande blad kan skapa störningar som påverkar viktiga övervakningssystem negativt.
”Det största problemet med vindkraftverk är att de påverkar våra sensorer på ett väldigt negativt sätt,” säger Edström till SVT Nyheter.
Försvarsmaktens analys pekar på flera säkerhetsrisker. En park med vindkraftverk kan fördröja upptäckten av potentiella hot, som kryssningsrobotar, med upp till en minut.
Denna fördröjning, tillsammans med vindkraftverkens påverkan på både radarekon och undervattenssensorer, kan minska möjligheten att upptäcka en eventuell ubåt. Med tanke på Sveriges säkerhetsläge och Försvarsmaktens ansvar är detta något som Edström anser oacceptabelt.
Försvarsdepartementet har publicerat en rapport som belyser dessa farhågor. Rapporten, som SVT tagit del av, beskriver stora delar av Östersjön som olämpliga för etablering av vindkraftverk.
Rekommendationen, som bygger på Försvarsmaktens underlag, sträcker sig från Norra Östersjön vid Åland till Sydvästra Östersjön vid Öresund.
Försvarsmakten understryker att havsbaserad vindkraft skulle kunna bidra till Sveriges klimatomställning och energibehov, vilket även de själva är beroende av.
”Vi vill gärna vara involverade tidigare i planeringen för att tillsammans kunna identifiera lämpliga platser för etablering,” säger Edström. Flera stora vindkraftsparker planeras i området, vilket skulle kunna ge ett viktigt tillskott till svensk elförsörjning.
Försvarsminister Pål Jonson (M) påpekar att beslutet om tillstånd för vindkraft till havs ligger hos regeringen, som kommer att göra en noggrann avvägning av Försvarsmaktens bedömningar.
Källa: Dagens.se