Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-10-28

Rådet antar slutsatser om EU: s strategi för biologisk mångfald för 2030

Svenja Schulze, förbundsminister för miljö, naturvård och kärnsäkerhet, sa: 

Covid-19-pandemin har återigen visat oss den grundläggande betydelsen av ekosystem och biologisk mångfald för vår hälsa och ekonomiska och sociala stabilitet. Biodiversitet är vår livsförsäkring: den levererar ren luft och vatten, mat, byggmaterial och kläder. Det skapar jobb och försörjning. Med förstörelsen av naturen finns också risken för sjukdomsutbrott och pandemier. Att spara biologisk mångfald och global naturvård är en nyckel för att förebygga nya infektionssjukdomar. Som rådets ordförande är jag glad att vi idag nådde enighet om att intensifiera våra ansträngningar för att ta itu med förlusten av biologisk mångfald.

Medlemsstaterna är djupt oroade över den globala förlusten av biologisk mångfald och inser behovet av att öka insatserna genom att ta itu med de direkta och indirekta drivkrafterna för biologisk mångfald och naturförlust, såsom överutnyttjande av naturresurser, klimatförändringar, föroreningar, invasiva främmande arter och sätt vi använder land och hav. Rådet betonar att skydd, upprätthållande och återställande av biologisk mångfald och friska, välfungerande ekosystem kommer att bidra till att öka vår motståndskraft och förhindra uppkomsten och spridningen av nya sjukdomar.

De slutsatser som antogs idag ger politisk vägledning när det gäller genomförandet av strategin.  

I sina slutsatser uppmanar rådet kommissionen att integrera EU: s politiska mål för biologisk mångfald i relevanta framtida lagförslag. Det upprepar också det brådskande behovet av att helt integrera dessa mål i andra sektorer såsom jordbruk, fiske och skogsbruk och ett enhetligt genomförande av EU- åtgärder på dessa områden.

Rådet välkomnar målet att skapa ett sammanhängande nätverk av välskötta skyddade områden och att skydda minst 30% av EU: s landområde och 30% av EU: s havsområde. Rådet betonar att detta är ett mål som ska uppnås av medlemsstaterna tillsammans, med alla medlemsstater som deltar i detta gemensamma arbete och tar hänsyn till nationella förhållanden. Detta nätverk bör baseras på Natura 2000-nätverket och kompletteras med ytterligare beteckningar av medlemsstaterna.

Rådet bekräftar på nytt att det behövs mer ambition om naturåterställning som föreslås i EU: s nya naturåterställningsplan och väntar på att kommissionen ska föreslå rättsligt bindande naturåterställningsmål, med förbehåll för en konsekvensbedömning.

Rådet understryker att den nya europeiska ramen för förvaltning av biologisk mångfald måste respektera subsidiaritetsprincipen och att alla relevanta förslag bör utarbetas och utvecklas i samarbete med medlemsstaterna.

Rådet bekräftar på nytt EU: s beslutsamhet att gå före med gott exempel för att ta itu med den globala biologiska mångfaldskrisen och utveckla en ambitiös ny FN- ram för global biologisk mångfald vid FN: s konferens för biologisk mångfald 2021.  

Dessutom vill medlemsstaterna att en betydande andel av de 30% av EU: s budget och nästa generations EU- utgifter som ägnas åt klimatåtgärder ska investeras i biologisk mångfald och naturbaserade lösningar som främjar biologisk mångfald.


Länk till hemsidan

Källa: eu2020.de

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer