Nyheter
Räkbråk efter norska beslutet – regeringen kritisk: ”Ensidiga”
Stoppar gränsöverskridande fiske i Skagerrak • Landsbygdsministern: ”Beklagar”
Norge stoppar det gränsöverskridande fisket i Skagerrak från årsskiftet.
Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren är besviken.
– Regeringen beklagar Norges ensidiga beslut som främst kommer påverka räkfisket, säger han.
Under gårdagen avslutades de årliga fiskemötena mellan EU och Norge om fiskemöjligheterna nästa år. Norge har sedan tidigare meddelat att man vill stoppa gränsöverskridande fiske i Skagerrak från och med 1 januari 2024, och efter att konsultationerna avslutats under fredagen var beslutet fattat.
– Gränsöverskridande fiske har lett till försvagad kontroll av fisket i Skagerrak, och det är en fråga som regeringen arbetat med i flera år, sa fiskeri- och havsminister Cecilie Myrseth i ett uttalande tidigare i veckan.
Regeringen: ”Beklagar Norges ensidiga beslut”
Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren är besviken över beslutet.
– Regeringen beklagar Norges ensidiga beslut som främst kommer påverka räkfisket. I dagsläget korsar räkfiskefartyg gränsen flera gånger under en och samma fiskeresa. Förbudet kommer att leda till ökad bränsleförbrukning, tid och arbetskostnader för fartyg som korsar gränsen för att fortsätta fiska i norska vatten, säger han.
Skagerrakavtalet har tidigare inneburit att länder har samarbetat kring traditionellt fiske i Skagerrak. Regelverket är i dag en del av samarbetet mellan EU och Norge.
Försvårarar samarbetet
Regeringen kritiserar bland annat det norska beslutet för att det ”avviker från tidigare praxis att finna gemensamma lösningar för att uppnå bästa möjliga kontroll och förvaltning av de gemensamma bestånden”, enligt Kullgren.
Den norska regeringen skriver i ett uttalande på hemsidan att förbudet på sikt kommer att ”bidra till en bättre överblick över beståndssituationen”.
Från svenskt håll kommer kritik mot att Skagerrakavtalet, som enligt regeringen hjälpt till att upprätthålla ”en hållbar förvaltning av fisket i Skagerrak”, nu försvårar samarbetet.
Källa: TV4