Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-06-05

Regeringen föreslår att trålgränsen flyttas ut

Flytta ut trålgränsen i Östersjön, förbud mot bottentrålning i skyddade områden och ökad jakt på skarv och säl.

Det är några av regeringens förslag för en levande havsmiljö.

Men själva propositionen finns ännu inte tillgänglig – så exakt vad som föreslås är svårt att avgöra.

En proposition för havsmiljön har varit aktuell ända sedan miljömålsberedningen presenterade sitt betänkande om havet i januari 2021. Det innehöll en mängd förslag som samtliga partier hade enats om.

Trots enigheten har det dröjt drygt tre år och tre regeringar innan en proposition lades fram. På tisdagen presenterades huvudpunkterna i propositionen vid en pressträff där statsminister Ulf Kristersson (M), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltog. Någon representant från regeringens samarbetsparti SD var inte närvarande.

Ett förslag i propositionen är att permanent flytta ut trålgränsen till 12 nautiska mil från kusten i hela Östersjön. Det skulle skydda de hotade bestånden av sill och strömming, som i dag trålas upp i stora mängder av industrifisket när de samlas i havet innan de beger sig in till kusten för att leka.

På en fråga från nyhetsbyrån TT om åtgärden räcker för att rädda sill, strömming och torsk i Östersjön svarade Romina Pourmokhtari:

– Storskaligt trålfiske tar 92–95 procent av strömmingen. Det är väldigt stora mängder av strömmingen som plockas upp där, och att tidigare åtgärder inte har satts in beklagar den här regeringen.

Men ska utflyttade trålgränser ha effekt måste andra länder och EU gå med på förslaget annars kan länder som har fiskekvoter i Östersjön gå in och fiska där.

– Skulle Sverige ensidigt göra en sådan här åtgärd så finns möjligheten för andra som har kvoter i Östersjön att fiska där, eller att båtar flaggas om eller att kvoter säljs. Så det är ett system där vi behöver ta krafttag, men också få med oss andra länder. Just för att fiskeripolitiken är gemensam, svarade Peter Kullgren.

Andra förslag som presenterades var att bottentrålning ska förbjudas i skyddade marina områden och att utöka skyddet av marina områden.

– Vi ska göra vår del för att 30 procent av havsområden ska vara skyddade till 2030 vilket finns i internationella avtal, sa Romina Pourmokhtari.

Ett nytt etappmål för att minska övergödningen och mål att minska tillförsel av näringsämnen till havet fanns också bland förslagen.

Dessutom föreslogs ”aktiv förvaltning av predatorer”, det vill säga ökad jakt på säl och skarv.
 

Fakta:Regeringens förslag i korthet

● Förbud mot bottentrålning i skyddade områden

● Flytta ut trålgränsen till 12 nautiska mil i hela Östersjön

● Nytt etappmål för att minska övergödning

● Minskad tillförsel av näringsämnen till havet

● Bidra till att nå det internationella målet att skydda 30 procent av havet

● Ökad jakt på säl och skarv

Källa: Regeringskansliet


Exakt hur förslagen är utformade och vad de innebär går inte att ta del av eftersom själva propositionen inte är offentlig än. Den måste först godkännas av riksdagen, uppger regeringskansliet.

Därför är det svårt att avgöra om förslagen kommer att göra skillnad eller inte.

– Det viktiga finns i detaljerna så det är väldigt svårt att värdera de förslag som nu presenterades utan att ha sett detaljerna i själva propositionen, säger Charles Berkow, policyanalytiker vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Han tycker att en del förslag låter bra medan det finns frågetecken kring andra.

– Ett bra förslag är att permanent flytta ut trålgränsen till 12 nautiska mil. Men samtidigt garderar regeringen med att det hänger på vad andra länder och EU anser i frågan, säger Charles Berkow.

Sedan tidigare regeringar har det funnits förslag att under en försöksperiod flytta ut trålgränsen i vissa kustområden. Det förslaget har kritiserats bland annat för att det skulle kunna leda till ökat fisketryck i områden där gränsen inte flyttas ut.

– Jag noterar att de inte sa någonting om ålen, där skulle vi vilja se ett totalt fiskestopp, säger Charles Berkow.

På pressträffen sa klimat- och miljöministern att myndigheter ska få instruktioner att snabbare gripa in och vidta åtgärder där det behövs.

– Att man vill ge myndigheter skarpare verktyg för att snabbare kunna ingripa låter bra. Men frågan är om de kan använda de nya verktygen bättre än vad som görs i dag. Redan nu är det till exempel Havs- och vattenmyndigheten som beslutar om vilka månader det ska vara stopp för ålfiske. Där har de lagt stoppet under en period varav tre månader är när det inte pågår något ålfiske, säger Charles Berkow.

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer