Nyheter
Renewable Energy should not come at the cost of the Fisheries Sector
Förnybar energi bör inte kosta fiskerisektorn
European Association of Fish Producent Organisations (EAPO) har skrivit till generaldirektören för GD MARE, Charlina Vitcheva, och berömmer EU: s klimatmål men varnar för att deras gröna ambitioner inte bör kosta fiskeindustrin.
EU har satt upp mål och ambitioner att minska utsläppen av växthusgaser med 55% senast 2030. Även om EAPO välkomnade målet de skrev, ”EAPO: s uppfattning är att ett sådant mål endast kan uppnås genom att anta en pragmatisk strategi och undvika dogmatisk val och att arbeta med alla sektorer. Om EU ska nå sina mål är det uppenbart att förnybar energi kommer att behövas. Detta bör dock inte gå på bekostnad av fiskerisektorn.
”EU: s fiske tillhandahåller hållbart fångade animaliska proteiner med lägst koldioxidavtryck. Fisk och skaldjur har förmågan att drastiskt minska utsläppen av växthusgaser kopplade till kostvanor. Som sådan bör det inte bara främjas, utan kommissionen bör se till att fiskeverksamheten kan upprätthållas. ”
EAPO anser inte att förslaget om att rulla ut stora mängder industriell utrustning genom vindkraftverk till havs är en förnuftig strategi. Tillsammans med vindkraftparker till havs måste fiskeindustrin också konkurrera med expansionen av marina skyddade områden (MPA).
”Strategin för förnybar offshore uppskattar att detta kommer att kräva” mindre än 3% av det europeiska havsområdet ”. Detta ska sättas i perspektiv med de ytterligare förklaringarna att "Nordsjön har en hög och utbredd naturlig potential för vindkraft till havs" och att uppnå måluppsättningen 300GW "kräver att man identifierar och använder ett mycket större antal platser". Konkret kommer detta att översättas till koncentrationen av vindkraftsparker i kustområden på gamla traditionella fiskeområden.
”Minskningen av det marina utrymmet som är tillgängligt för fiske fortsätter bara det som har observerats i flera år nu, med utveckling av olja och gas till havs, Natura 2000-områden, sammanlagd utvinning, marina skyddsområden etc. Den kumulativa förlusten av fiskeområden hotar sektorns ekonomiska livskraft. ”
Att skjuta fiskefartyg från traditionella fiskeområden och längre ut till havet har medfört faror och utgifter som EAPO påpekar:
”Driftskostnaderna ökar eftersom mer bränsle och tid behövs för att nå alternativa fiskeplatser och fiskekonkurrensen växer på kvarvarande platser.
"Därför kan frågor ställas om konsekvenserna av sådana val på livsmedelssäkerhet eller beroende av livsmedelsimport från tredjeländer med mindre stränga hållbarhetskrav."
EAPO ifrågasatte också EU: s löfte om anställningsmöjligheter för alla.
”Ett annat oroande argument som presenteras i Offshore Renewable Energy Strategy är presentationen av påstådda” stora fördelar när det gäller jobb och tillväxt ”. EAPO påminner om den gemensamma EAPO / Europêche-återkopplingen till kommissionens offentliga samråd och betonar att ett första krav för att garantera tillväxt och sysselsättning är att inte förstöra fiskejobb som gör det möjligt för familjer och samhällen på landsbygden att trivas i hela Europa.
”Dessutom är de jobb som erbjuds förnybar energi till havs (dvs.” forskare, ingenjörer, forskare och tekniker ”) väsentligt annorlunda från fiskarnas och kan därför inte erbjuda alternativ sysselsättning.
”Förutom att inte vara förenlig med andra politikområden som Farm to Fork Strategy, är det inte en hållbar lösning att ersätta havsbaserade vindkraftsparker. Miljöpåverkan och kunskapsluckor är i linje med kommissionens tillvägagångssätt när den säger att ”förnybar energi till havs bara kommer att vara hållbar om den inte har negativa effekter på miljön såväl som på den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen”. Fiskesektorn har upprepade gånger efterfrågat ökad granskning av de potentiella miljö- och socioekonomiska effekterna av vindkraftsutveckling till havs. Detta måste ske genom grundliga förhands- och efterhand integrerade kumulativa konsekvensbedömningar.
”Installation, funktion och avveckling av vindkraftparker till havs har en inverkan på den marina miljön. Många är fortfarande okända men andra, såsom påverkan på fisk och marina däggdjur av undervattensljud, "fysisk förlust av bentisk livsmiljö" eller "långtgående konsekvenser för den ekologiska funktionen i den marina miljön" visas tydligt. Amplituden av den planerade utvecklingen hade kumulativa effekter som riskerar att försämra den fysiska funktionen hos havsbassänger (lokala vindmönster, våggenerering, tidvattenamplituder, stratifiering av vattenpelaren, dynamiken hos upphängda partiklar och sängbelastningstransport av sediment). Frågor kvarstår om flera aspekter av vindkraftsutveckling till havs, såsom avveckling av anläggningarna. ”
Ytterligare forskning är nödvändig innan man går vidare till en stor utbyggnad av industriella installationer till sjöss påstår EAPO.
”När det gäller miljökonsekvenser av havsbaserade vindkraftsparker krävs en försiktighetsåtgärd. Fiskeri: äkta europeisk framgångshistoria Strategin presenterar Offshore Renewable Energy som en ”riktig europeisk framgångshistoria”. För EAPO har EU en annan framgångshistoria: den om hållbart fiske. På bara tio år har fiskbiomassan ökat med 50% tack vare fantastiska ansträngningar från fiskarna.
”Numera kommer 99% av landningarna i nordöstra Atlanten från hållbart förvaltat fiske. Under tiden har växthusgasutsläppen i sektorn nästan halverats under de senaste trettio åren. Fiske uppnådde dessa viktiga framsteg samtidigt som de tillhandahöll jobb både till sjöss och på land och säkerställde försörjning för kustsamhällen. Denna framgångshistoria måste erkännas och främjas. EAPO ser fram emot att läsa den ytterligare analysen av interaktionen mellan offshore förnybar energi och andra aktiviteter till havs som förbereds av kommissionen. Fiskesektorn kommer också att vara närvarande vid High Level European Offshore Renewable Conference 2021. ”
Holländska fiskare i Nordsjön hävdar att havsbaserade vindkraftsparker har haft en negativ effekt på traditionella fiskarter, och andra studier har visat att bentiska arter påverkas, liksom andra vilda djur som havsfåglar som blivit offer för turbiner företag har förnekat att många sjöfåglar är offer; Wind Power Monthly ).
Samma fråga om offshore förnybar energi har tagits upp av Fiskebåt, den norska fiskeriorganisationen. De svarade på en artikel i en norsk tidning som hävdade: "Havsvind kan vara bra för livet i havet".
I sin artikel denna vecka som svarade på rapporten Fiskebåt resursforskare, Gjert Dingsør och avdelningschef Nina Rasmussen svarade:
Vad är SFPO?
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.
Bli medlem
SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.
Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!
Kontakta oss
Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]
Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]
Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]
Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]
Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]