Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-11-11

Ris och ros för regional förvaltningsplan för skarv

En halvering av länets skarvpopulation under de kommande tio åren. Det är förslaget i förvaltningsplanen för skarv för Stockholms län som nu har skickats på remiss.

I planen slår länsstyrelsen fast att man vill verka för att antalet skarvbon i Stockholms skärgård ska minska till 3 000 till år 2030. Det är nästan en halvering jämfört med dagens 5 500 bon.

I övrigt skriver man bland annat att man vill utreda andra alternativ än jakt med skjutvapen för att minska beståndet, se över möjligheten till att bevilja fleråriga tillstånd för skyddsjakt samt inrätta provfiskeområden med fokus på uppföljning.

Remissförslaget får både ris och ros.

– Vi är nöjda! Länsstyrelsen har lyssnat på majoriteten av de som deltagit i det här arbetet, som menar att vi måste begränsa skarvstammen, säger Torsten Mörner, ordförande i Roslagens sjöfågelförening.

Han är positiv till att det nu finns en adaptiv förvaltningsplan för skarven på samma sätt som för övrigt vilt. Dock menar han att tioårsperioden för att halvera stammen är onödigt lång. 

– I våra ögon hade det kunnat gå fortare. Vill man skydda fiskbestånden borde man definitivt agera snabbare.

Mindre nöjd är dock Sören Lindén vid Stockholms ornitologiska förening, som menar att planen är obalanserad.

– Tyvärr känns det ensidigt och som att det är skrivet av en fiskeriintendent. Jag saknar fågelns perspektiv och hur detta kommer att påverka även andra arter.

Sören Lindén är kritisk till att skarven lyfts fram som en alltför stor bov i fiskefrågan.

– Det tar bort fokus från de stora problemen som till exempel miljögifter, överfiske och övergödning. Det blir som att sila mygg och svälja kameler, säger han.

Han menar också att tillvägagångssättet, att reducera antalet häckningar, inte kommer att få avsedd effekt.

– Det kommer att bli svårt att genomföra ett sådant här massdödande, eftersom fåglarna flyttar sig när man stör dem, och då är risken att de sprider sig till andra ställen. Vill man minska spridning ska man låta dem vara där de är. Och tar man bort dem från sina häckningsplatser får man absolut räkna med ett inflöde av nya skarvar dit.

Remissvar ska vara inlämnade senast den 5 januari 2020.

 

Källa: Skärgården




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer