Nyheter
Rovdjur konkurrerar med människor
Rovdjursfrågan är bara enkel för den som inte behöver leva med konsekvenserna. Idén om att naturen skall klara sig själv med mindre mänsklig påverkan får rent av skadliga effekter, för såväl djur som människor.
Skyddet av vilda djur och då särskilt hotade arter har blivit långt mycket mer omfattande de senaste årtiondena. Balansen mellan människans intressen och djurstammarnas bevarande har blivit vägledande i naturvården och politiken. Även med detta skifte i synen på naturens värde kommer man inte ifrån att det finns en underliggande konflikt mellan människor och rovdjur.
Barometern rapporterade i måndags hur fiskbestånden i Östersjön utarmats på senare år. Fokuset ligger på övergödningens ekologiska effekter. Men det går inte heller att bortse från effekten som den stora mängden sälar och migrerande skarvfåglar får på naturen och yrkesfisket längs Sveriges kuster.
Minskade mängder fisk, framförallt torsk, i Östersjön och Kattegatt har bekämpats med minimala fiskekvoter. Åratal av storskaligt fiske är en del av förklaringen. Men senare års minskade kvoter borde ha följts av en återhämtning. Men det verkar inte ske. Istället har man sett en extrem återväxt av säl som tidigare var hotad. Nu pågår studier om hur stor påverkan sälarna har. Men det har sedan tidigare varit klart att djuren skadat yrkesfisket genom att äta av fångsten och sprida parasiter som hittas i matfisk.
Skyddet av rovdjur har en poäng när arterna är hotade. Men särbehandlingen och den fientliga inställningen till jakt lever kvar långt efter att situationen förändrats.
Inåt land fortsätter konflikten mellan människor som bor på landsbygden och vargarna att växa. Småland har länge förskonats från rovdjur i någon större omfattning. I slutet av januari beslutade dock länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län att etablera ett så kallat vargrevir på gränsen mellan länen och att vargarna där inte skulle jagas. Kronoberg har inte sett mer än genomströvande vargar men i takt med att utbredningen i södra Sverige är det bara en tidsfråga.
Människan har en särställning som förutsätter såväl trygghet som rätt till djurhållning och fiske. I tätorter och större städer är det inte något man behöver reflektera över.
Rennäringen får med sin särställning värna sig mot rovdjuren och ges rätt att jaga eller med hjälp av myndigheter flytta vargar som vandrar in på betesmarkerna. Djurbönder i mellersta och södra Sverige får tills vidare hoppas på att inte just deras djur attackeras som följd av vargens spridning.
En idé om att mänsklig inblandning i ekosystemen endast är till ondo börjar få spridning i västvärlden. I Danmark och på de Brittiska öarna ser man nu hur djur i nationalparker svälter eller samlas i stora jordar för att man begränsat jakt och stödutfodring. I Storbritannien har man senaste året till och med börjat diskutera återinförandet av varg för att få ned den ohållbara mängden kronvilt.
Konsekvenserna av sådant tänkande är redan kännbart i Sverige. Rovdjur och människor kan inte leva inpå varandra. Det måste hållas under kontroll.
Källa: SMÅLANDSPOSTEN