Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-02-06

Säkra tillgången på skånsk färsk fisk från Östersjön

Det skånska kustnära fisket i Östersjön är hotat. Yrkesfiskarnas medelålder är hög och lönsamheten i fisket är låg. Den fisk som tas upp konkurrerar prismässigt med fisk från hela världen. Detta är negativt för kust- och landsbygder, för fiskenäringen och för konsumenter som önskar färsk fisk av hög kvalitet. Men det finns en stor potential att säkra tillgången till färsk fisk eftersom efterfrågan på lokalproducerade livsmedel är hög hos konsumenter, handlare, restaurangnäringen och offentlig sektor.

Den fisk som konsumenter möter i dagligvaruhandeln är oftast flera dagar gammal när den kommer till butiken, ibland flera veckor. Samtidigt finns det ett kustnära fiske som har förutsättningar att leverera riktigt färsk fisk.

- Folk frågar ofta efter fisk vi tagit upp själva, de kommer till och med ner till båten och vill köpa direkt. Största fördelen med kustnära fiske förutom den goda kvaliteten är att vi endast tar upp det vi kan sälja. Fisken behöver inte åka långa vägar innan vi kan sälja den och vi slipper onödigt svinn, säger Leif Rische från Branteviks fisk.


Färsk fisk från hav till bord

Sedan oktober 2018 driver Smaka på Skåne tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn projektet Färsk fisk från hav till bord, i syfte att utveckla den lokala fiskenäringen i sydöstra Skåne. Projektets mål är att utveckla marknaden för fisk, att öka yrkesfiskarnas lönsamhet samt att tillvarata kunskap och erfarenhet från övriga livsmedelsnäringen för att utveckla fiskenäringen. Det finansieras av Leader Sydöstra Skåne, Europeiska havs- och fiskerifonden.

Projektets första större evenemang äger rum den 7 februari i form av en kick-off. Hit välkomnas fiskare, handlare, grossister, offentlig sektor och restaurangnäringen för att samtala kring möjligheten att öka tillgången på färsk närfångad fisk.

Välkomna att delta under dagen!

Tid: torsdag den 7 februari 2019, kl 9:30 – 14:30
Plats: Skeppet, Marint centrum, Varvsgatan 4, 272 36 Simrishamn

Anmäl er till [email protected]

Länk: http://www.mynewsdesk.com/se/skanes-livsmedelsakademi/pressreleases/saekra-tillgaangen-paa-skaansk-faersk-fisk-fraan-oestersjoen-2832821?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer