Nyheter
Sandhamn: 300 vindkraftverk blir 105
Nu rycker vindkraftparken utanför Sandhamn närmre. Men den har bantats, i alla fall i ett första skede. Nu gäller ansökan 105 vindkraftverk, mot tidigare 300.
De 105 vindkraftverken planeras att byggas 55 kilometer öster om Sandön, och beräknas producera 8 TWh årligen, vilket motsvarar 40 procent av elkonsumtionen i Stockholms län.
Det är den globala koncernen Statcraft som står bakom ansökan, som nu lämnats in till regeringen.
– Läget är oslagbart! Det är det enda stället i länet där det går att bygga en park i den här storleken, säger Måns Håkansson, projektledare vid Statcraft.
Han lär få vänta åtminstone ett par år på ett beslut. Blir det ja börjar bygget runt 2030, och då kan parken vara i drift 2033.
Två parker
Den ursprungliga planen var att bygga en enda gigantisk park med uppemot 300 vindkraftverk.
Nu har parken delats i två, och det är den norra delen som Statcraft nu vill ha tillstånd att bygga.
Ansökan för den södra delen lämnas in nästa år. Den planeras att få 160 vindturbiner.
Totalt kan i så fall 20 TWh om året produceras, vilket skulle göra länet självförsörjande. I dag produceras bara en tiondel av den el länet förbrukar här.
Mellan de båda parkerna finns en "korridor", en 15 kilometer bred öppen yta, där båtar och fartyg kan passera och där fåglar kan ta sig fram utan risk för kollisioner.
Inget fiske
Byggen av vindkraftparker brukar skapa debatt, särskilt när de byggs på land.
– Det finns en oro att det ska störa. Det kommer att bullra under vattnet när vi installerar, men det ska inte störa djurlivet allvarligt då vi åtar oss att använda ljuddämpande teknik. Och när parken väl är på plats blir det ju en fredad zon för fisken, och fundamenten skulle till och med kunna bli till rev där fisken kan leka, säger Måns Håkansson.
Från land kommer ingenting att höras, och ska man kunna se vindsnurrorna får man ta sig långt ut i skärgården och sikten måste vara optimal, enligt honom.
I väntan på regeringens beslut utreds nu var kabel ska kunna dras till land och anslutas till stomnätet. Planen är också att bygga en anläggning för vätgas i anslutning, för att kunna producera el även när det inte blåser.
Jobb i Värmdö
Värmdö kommun är positiv till vindkraftparken, och hoppas att det ska generera arbetstillfällen i kommunen.
– Vi vill förhöra oss om möjligheterna att förlägga viktiga supportfunktioner i Värmdö i anslutning till replipunkter och kärnöar. Det här är i linje med vårt skärgårdspaket för att utveckla en mer livskraftig skärgård, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande.
Fakta
Det krävs för att få bygga vindkraft
På land: För små och få kraftverk krävs bygglov från kommunen. För stora vindkraftparker skickas ansökan till Naturvårdsverket och kommunen måste tillstyrka.
Till havs: Inom svenskt territorialvatten (12 sjömil/ca 22 km från land) görs ansökan till mark- och miljödomstolen, kommunal tillstyrkan krävs. Inom ekonomisk zon (200 sjömil från land) görs ansökan hos Naturvårdsverket, som efter remissrunda rekommenderar beslut till regeringen.
Källa: Energimyndigheten
Källa: Mitt i Stockholm