Sjömat för framtiden
– värden i yrkesfiske och innovation inom marin livsmedelssektor
Den 6 december bjuder vi in till en spännande dag där du får vara med och stärka den marina livsmedelsindustrin och ge nya insikter kring värden i yrkesfisket. Dagen är ett tillfälle för dig som jobbar med marina livsmedel, turism och regional utveckling att möta Sweden Food Arena, Vinnova och AgriFood Economics Centre.
Först presenterar Sweden Food Arena sin verksamhet, en viktig del av regeringens livsmedelsstrategi. På eftermiddagen bjuder Sweden Food Arena tillsammans med Vinnova in till en workshop om möjligheter och utmaningar för framtidens sjömat. De vill gärna träffa företag och forskare för att få input till sitt kommande innovations- och forskningsprogram. Programmet ska vara behovsdrivet och behoven måste formuleras av er som har god insyn i livsmedelssektorns utmaningar.
På förmiddagen får vi också diskutera den färska rapporten Värden i svenskt yrkesfiske. Antalet yrkesfiskare i Sverige sjunker stadigt och i många traditionella fiskehamnar finns idag få eller inga aktiva fiskare kvar. Vilka värden riskerar att gå förlorade om det lokala fisket lägger ner? Samtidigt har delar av fiskeflottan god lönsamhet och stark framtidstro. Även det kustnära fisket i Bohuslän kommer att lyftas fram.
Det här är en dag för dialog. Vi hoppas att du vill vara med och ge inspel till viktiga processer som är på gång inom framtidens sjömat. För att det ska kunna hända är just du en viktig deltagare!
Dagen arrangeras av Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, Fiskekommunerna och Maritima klustret i Västsverige.
Välkommen!
Preliminärt program
09.00 – 09.30 Registrering och fika
Block I
09.30 – 09.40 Inledning
Jessica Hjerpe Olausson, maritim expert, Västra Götalandsreionen
Magnus Nordgren, samordnare, Landsbygdsnätverket
Krister Olsson, koordinator, Fiskekommunerna
09.40 – 10.10 Innovation och forskning för en livsmedelssektor i världsklass
Presentation av Sweden Food Arena - en nationell arena där företagen samverkar kring forskning och innovation för en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor.
Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena
10.10 – 10.45 Presentation av rapporten "Värden i svenskt yrkesfiske"
Det samhällsekonomiska värdet av yrkesfiske är mer omfattande än enbart företagsekonomiska vinster. Det innehåller även andra värden som levande kustsamhällen, turism och attraktiva boendemiljöer.
Staffan Waldo, AgriFood Economics Centre
10.45 – 11.00 Paus
11.00 – 11.20 Småskaligt kustnära fiske i Bohuslän – en intervjustudie
En intervjustudie som vill sprida kunskap om kustfiskets betydelse för Bohuskusten. De intervjuade lyfter fram frågor och förslag som gynnar kustfiskets utvecklingsmöjligheter.
Ulla Olsson, utredare, Fiskekommunerna
11.20 – 11.50 Diskussion och dialog kring rapporten "Värden i svenskt yrkesfiske"
11.50 – 12.00 Summering av förmiddagen
12.00 – 13.00 Lunch
Block II
13.00 – 14.30 Workshop - möjligheter och utmaningar för framtidens sjömat
Under eftermiddagen har vi en workshop med Vinnova och Sweden Food Arena för att diskutera möjligheter och utmaningar och vad vi vill uppnå med att utveckla framtidens sjömat. Resultatet av diskussionen blir ett bidrag till den gemensamma innovations- och forskningsagendan som Sweden Food Arena håller på att ta fram för livsmedelssektorn.
"Mission” – en ny metod att möta de globala utmaningarna
Joanna Franzén, Handläggare Innovationsledning, Vinnova
Vilken innovation och forskning efterfrågas av företagen för att utveckla framtidens sjömat och fiskenäring?
Marie Gidlund, Sweden Food Arena och Joanna Franzén, Vinnova
14.30 – 15.00 Mingel och fika
|