Nyheter
Seminarium i Riksdagen om vindkraftens risker
Och miljökonsekvenser den 19:e september
Välkommen till ett seminarium i Riksdagen den 19:e september kl. 14.00-18.30 (Mittpolen) där risker och miljökonsekvenser med den havs baserade vindkraften kommer att diskuteras.
I klimat debattens kölvatten har politiken tagit kommandot över valet av energikällor, teknologier för energiomvandling och hur man ska se på miljöfrågor. Men frågan är om inte denna politik går på tvärs med det som vi politiker säger oss vilja uppnå. T.ex. blir resultatet av att satsa på vindkraft och avveckla kärnkraft ett elsystem som är mer komplicerat och mindre funktionellt, har lägre leveranssäkerhet och sämre el kvalitét samt ger avsevärt högre elkostnader för konsumenten. Detta är frågor som har debatterats flitigt i media, inte minst sedan gaspriset fick svenska elpriser att rusa under förra året. Vad som inte har diskuterats i samma omfattning är miljökonsekvenserna av den havs baserade vindkraften.
Inledning – Miljökonsekvenser från olika typer av elproduktion
Elsa Widding, 20 min
Partipolitiskt oberoende riksdagsledamot, civilingenjör, författare, energi- och klimatdebattör.
Vindkraft – ett hot mot biologisk mångfald
Måns Hjernquist, 20 min
Måns har studerat fåglar under hela sitt liv med särskild inriktning på sjöfågel och rovfåglar. Han är ordförande i Gotlands Ornitologiska Förening (BirdLife Gotland) och tillsynsman för Lilla Karlsö.
Lokalisering av havs baserad vindkraft – ett hot mot havsmiljön, fisket och matproduktionen
Peter Ronelöv Olsson, 30 min
Peter är ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, den största yrkesfiskare organisationen i Sverige.
Ekonomin för olika el produktionsalternativ
Elsa Widding, 20 min
Partipolitiskt oberoende riksdagsledamot, civilingenjör, författare, energi- och klimat debattör.
Miljöprövning av vindkraft – Processen vid prövningar och dess brister
Måns Hjernquist, 40 min
Måns har varit engagerad i vindkrafts frågan sedan många år och har djupa kunskaper om och stor erfarenhet av processen vid tillståndsprövningar.
Miljöaspekter av vindkraft – Vad kan vi lära oss från tidigare miljöskandaler?
Göran Värmby, 40 min
Göran har ett långt förflutet inom miljöområdet och var kampanjledare för Greenpeace i Sverige mellan åren 1986-1988 efter 12 års tjänst vid naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Göteborg och Bohus län. Därefter fick Göran uppdraget som huvudsekreterare i miljöprojektet Göteborg av Birgitta Dahl. Göran har även varit chef för miljöarbetet i Göteborg och varit chef för affärs driven miljöutveckling på Business Region Göteborg.
Diskussion och frågor till talarna, 60 min
Avslutning och sammanfattande kommentarer, 15 min
Intresseanmälan för deltagande kan göras till [email protected] senast torsdag 14 sept.
2023-08-29 - Industritorget