Nyheter
SFPO remissyttrande: Förslag till nytryck av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:119) om arbetsmiljö på fartyg (TSF 2016-67)
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) företräder ca 260 fartyg främst inom det demersala fisket och vi har medlemmar längs hela den svenska kusten från Strömstad till Kalix. SFPO har tagit del av det remitterade materialet och vill framföra följande synpunkter:
Vi noterar inledningsvis att det i sändlistan står Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR). SFR bedriver för närvarande inte någon verksamhet som innefattar remissbesvarande. Vi önskar på nytt framföra att SFPO bör vara remissinstans - med andra ord bör SFPO införas i sändlistan och SFR kan utgå.
Inledningsvis anges i remissen att beslut fattade inom IMO och EU inte har omhändertagits i regleringen av arbetsmiljö ombord på fartyg och att Arbetsmiljöverkets förskrifter ändrats i sådan omfattning att ändringar är nödvändiga i TSFS 2009:119. Nuvarande kapitel om belysning, buller, kylanläggningar, yrkesmässig exponering och ventilation ersätts av hänvisningar till Arbetsmiljöverkets föreskrifter och kapitlet om minderåriga har omarbetats i sin helhet. Vidare föreslås att sju nya AFS:ar som tidigare inte gällt för fartygsarbete sätts i kraft. Det införs också ett kapitel med regler som enbart gäller för fartyg som omfattas av internationella regler.
Detta yttrande fokuserar på yrkesfiske.
SFPO anser givetvis att arbetsmiljön ombord på fiskefartyg generellt betraktat ska vara så bra som möjligt, men också att regleringsivern är på tok för stor. Det är viktigt att ha i åtanke att yrkesfiske bedrivs på ett sätt som inte kan liknas vid arbete i land på ett bra sätt och detta måste man ha vetskap om – det är m.a.o. inte alltid möjligt att kunna upprätthålla en likvärdig situation som vid arbete i land i ljuset av yrkesfiskets särdrag.
SFPO anser att definitionen av arbetstagare i § 6 är felaktig. Definitionen – varje person som utför en arbetsuppgift ombord på ett fartyg, inbegripet personer under utbildning – utesluter alla former av samarbete företagare emellan ombord på ett fartyg, vilket är fullständigt orimligt. Fiskare är som huvudregel – och har så varit sedan länge – egenföretagare som samarbetar. Att använda vedertagna resonemang om arbetsgivare och -tagare passar inte för fisket, där det allt som oftast är egenföretagare som samarbetar ombord. Detta förhållande är en sådan omständighet som bör anses som ett särskilt skäl i § 7.
Med avseende på buller (§ 29) anges under allmänna råd att ljudnivåerna ombord bör sänkas till lägsta möjliga nivå med hänsyn tagen till den tekniska utvecklingen och till vad som är rimligt och praktiskt möjligt. SFPO ser inte någon nytta med denna typ av råd annat än möjligen som en fingervisning om att buller bör minska, vilket är ganska självklart.
I 3:15 (fartygsarbete inom fiskerinäringen) anges att för äldre barn får arbete vid sidan av skolan inte gå ut över skolarbetet eller hindra dem från att tillgodogöra sig undervisningen. Vad som menas kan inte enkelt fastställas: ”Inte gå ut över skolarbetet” – vad betyder formuleringen egentligen och fyller en sådan reglering något behov över huvud taget? I vilken grad ”gå ut över”? Dylik reglering är överflödig ur alla aspekter. Om minderårig deltar i fiske så får denne enligt § 20 inte utföra arbete mellan kl. 20 och 06. Regleringen saknar faktiskt verklighetsanknytning och är fullständigt onödig i vart fall vad gäller yrkesfiske (som ibland faktiskt bedrivs som just nattfiske!).
Med vänlig hälsning
SVERIGES FISKARES PO