Nyheter
SFPO remissyttrande om säljakt i Sveriges ekonomiska zon
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) företräder ca 250 fartyg främst inom det demersala fisket och vi har medlemmar längs hela den svenska kusten från Strömstad till Kalix. SFPO har tagit del av det remitterade materialet: Naturvårdsverkets regeringsuppdragsredovisning: ”Jakt i Sveriges ekonomiska zon” och vill lämna följande synpunkter:
Inledningsvis vill nämnas att SFPO sedan länge har påtalat den stora skada som de stora bestånden av säl åsamkar fiskbestånden och yrkesfisket. Effekterna nationellt för det småskaliga och kustnära fisket, som alla säger sig vilja gynna, är och har under många år varit synnerligen negativa. Många yrkesfiskare med passiva redskap helt enkelt har gett upp i anledning av sälens härjningar (redskaps- och fångstskador) och valt en annan sysselsättning än yrkesfiske. SFPO har drivit på för en utökad jakt och även påtalat det okloka i förbudet mot handel med sälprodukter. Sälen uppfattas av allmänheten som ett utrotningshotat djur, men sanningen är att sälen är ett rovdjur som är allt annat än utrotningshotat, eftersom den tillåtits växa till i stor omfattning. Vi ska självfallet ha livskraftiga sälbestånd, men situationen för våra fiskbestånd och det småskaliga kustnära fisket är kritisk i anledning av de stora mängder säl som härjar fritt. Vi har inte råd att vänta, åtgärder behövs och det är synnerligen brådskande.
SFPO välkomnar Naturvårdsverkets förslag att den ekonomiska zonen upplåts för jakt efter säl. Förslaget – att jakt i zonen ska få ske efter anmälan till jaktkortsregistret och sedan enligt beslut av Naturvårdsverket – är bra, men det är inte tillräckligt. SFPO hade helst sett att Naturvårdsverket hade föreslagit allmän jakt i den ekonomiska zonen, vilket SFPO anser vara rimligt mot bakgrund av den rådande kritiska och allvarliga situationen.
Nedan kommenteras Naturvårdsverkets rapport i samma ordning som rapporten:
I avsnitt 1.2.3 vore det lämpligt att nämna i vart fall en uppskattning av de stora kvantiteter fisk (mänskligt livsmedel) som sälen äter och likaså en estimering av värdet på de skador som fisket åsamkas.[1] Sälens stora fiskkonsumtion färgar av sig på fiskförvaltningen (som i detalj reglerar fiskets bedrivande). Det vore också lämpligt att i avsnittet nämna något om de parasiter som sprids till fisk av sälarna (s.k. säl- eller torskmask) och den problematik för fiskens hälsa och fiskets ekonomi som den rika förekomsten av säl innebär till följd av dessa.[2] Mot bakgrund av att ett naturligt incitament till jakt saknas, eftersom ett förbud mot handel med sälprodukter råder, bör enligt SFPO:s mening övervägas om statligt avlönade jägare kan vara ett alternativ.
Administrativa lösningar omnämns i avsnitt 2.2.4. Där framgår att kretsen av jagande begränsas till de som avlagt jägarexamen. SFPO anser att detta krav är långtgående och att det borde startas en kort specialinriktad utbildning för säljakt. Att man som säljägare härutöver ska betala en viltvårdsavgift förefaller oss vara fel politik, snarare borde ekonomiska incitament för säljakt skapas, eftersom ett handelsförbud råder.
Avsnitt 2.4.2 börjar med att säga att en utökad rätt att bedriva skyddsjakt efter säl inte torde vara negativ för yrkesfisket. Vi ställer oss undrande inför formuleringen som förminskar problemets omfattning. När det talas om legitimitet för sälförvaltningen vill upplysningsvis nämnas att den legitimiteten förefaller oss synnerligen bristande i accelererande fart, kraftfulla åtgärder har efterlysts sedan länge och knappast något har hänt; det är därför med viss tillfredsställelse som vi nu noterar en ökande opinion för säljakt.
Avslutningsvis menar SFPO att nuvarande skyddsjakt inte är på långt när tillräckligt för att lösa de förevarande problemen för bl.a. svenskt yrkesfiske när det gäller säl och de skador den orsakar. SFPO anser att Naturvårdsverkets förslag är bra, men det är inte tillräckligt. SFPO förordar allmän jakt på säl och det huvudsakliga skälet för det är att sälen riskerar att slå ut det svenska småskaliga och kustnära yrkesfisket; jakten ska bedrivas på ett professionellt och humant sätt. Åtgärder brådskar.
SVERIGES FISKARES PO
[1] Se t.ex. https://academic.oup.com/icesjms/article-abstract/75/3/999/4616536?redirectedFrom=fulltext
[2] Se t.ex. https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/aqua/externwebb/sidan-publikationer/aqua-reports-xxxx_xx/aqua-reports-2015_1-salmask.pdf