Nyheter
SFPO remissyttrande om föreskriftsändringar om fiske av lax i Östersjön
Sveriges Fiskares PO (SFPO) företräder ca 250 fiskefartyg, främst inom det demersala fisket. Vi har medlemmar längs hela den svenska kusten, från Strömstad till Kalix. Vi tackar Havs- och vattenmyndigheten för möjligheten att få lämna synpunkter i anledning av rubricerad skrivelse.
SFPO anser att det är positivt att fisket efter lax styrs mot de starka bestånden. Genom att göra så möjliggörs att långsiktigt bygga upp fisket i dessa områden.
Vi ser positivt på senareläggningen av fiskestarten i Umeälvens fredningsområde och en särskild kvot om 2 000 laxar. Detta borde ge möjlighet till fiskare där att fånga ungefär samma mängd lax som tidigare år samtidigt som laxbeståndet tillåts återhämta sig. Över tiden borde detta ge positiva effekter för laxfisket i hela Sverige, eftersom det i stor utsträckning är de svagare laxälvarna som begränsar det totala fisket.
SFPO anser att fisket efter odlad lax ska släppas fritt (tas bort från kvoten). Eftersom laxfisket inte omfattas av landningsskyldigheten, och det finns lämpliga fångstmetoder som tillåter återutsättning av vild lax utan skador, är det möjligt att rikta fisket mot den odlade laxen och släppa ut den vilda levande.
Vi är positiva till att tillämpa samma regler för öring som för lax vad gäller fiske med förankrade flytnät, drivlinor och förankrade linor, även om sådant fiske inte sker i svenska vatten.
SFPO har inget att erinra emot att HaV ändrar reglerna för rapportering så att en fiskeresa ska motsvaras av en journalrapport. Det torde vara så redan idag att de flesta fiskare rapporterar varje fiskeresa separat (dvs. efter vittjning).
Däremot anser vi att det är förenat med alltför stora svårigheter att exakt räkna laxarna ombord och så särskilt när vittjningen sker med en båt som är mindre än 10 m och vid stora fångstmängder. I vissa småbåtar saknas möjlighet att sortera laxen, vilket måste göras om fiskaren ska kunna få fram ett exakt tal, i olika ”högar”. I bästa fall kan räkningen göras ungefärlig. Hänsyn måste också enligt vår uppfattning tas till förutsättningarna, i en mindre båt kan saknas möjlighet att sortera alls, och laxarna måste förvaras ombord på ett sådant sätt att kvanlitén på dem inte på något sätt försämras. Således måste det finnas en toleransmarginal för felräkning och denna måste vara ganska stor. En ungefärlig mängd torde räcka ur kontrollsynpunkt och för att följa infiskningen. Vid mindre fångster kan räkningen givetvis göras exakt, men dessa fångster torde ha mindre betydelse utifrån ett infiskningsperspektiv.
SFPO tillstyrker tillämpning av förstahandsanmälan även i område 25, eftersom SFPO anser att lika villkor ska gälla, dvs. det är orättvist att inte ha samma kontrollregler i alla områden.
Vad gäller strömmingsfällor framgår av remissen att ca 16 yrkesfiskare (Norrbotten) ansökt om och beviljats särskilt tillstånd för fiske med strömmingsfälla. SFPO ser ett stort värde i ett bevarande av detta fiske efter strömming innan starten för laxfisket, för vissa fiskare är dessa strömmingsfångster en inte oviktig del av inkomsten. SFPO anser att det leder fullständigt fel, bl.a. med hänsyn tagen till redan beviljade projekt etc., att nu rakt av undandra denna möjlighet för de som inte fiskat under åren 2017 och 2018. Den föreslagna regleringsmetodiken är fel och någon överensstämmelse med kravet på förutsägbarhet finns inte. SFPO har dock viss förståelse för argumentation i remissen och föreslår därför att det i regleringen införs ett krav på fiske året innan för dylikt tillstånds beviljande, men att detta ska gälla framåt och inte bakåt.
Med vänlig hälsning
SVERIGES FISKARES PO