Nyheter
SFPO samrådsyttrande inför Naturvårdsverkets generella beslut om skyddsjakt efter gråsäl, knubbsäl och vikare
Sveriges Fiskares PO (SFPO) företräder ca 250 fiskefartyg, främst inom det demersala fisket. Vi har medlemmar längs hela den svenska kusten, från Strömstad till Kalix. Vi tackar Naturvårdsverket för möjligheten att få lämna synpunkter i anledning av rubricerad skrivelse.
SFPO har under en lång rad av år kunnat följa sälens explosionsartade tillväxt, med motsvarande förödande skadeeffekter. Många är de fiskeföretag som har duckat under till följd av avsaknaden av en fungerande sälförvaltning. Vi anser att vi befinner oss i en skarp situation som påkallar omedelbara och kraftfulla åtgärder för att förekomma den rika sälstammens negativa effekter.
I skrivelsen föreslås en ökning av antalet sälar som får fällas i skyddsjakt, det är ett steg i rätt riktning. Ökningens storlek skulle dock kunna vara större. Det föreslås en utökning av jakttiden gällande gråsäl och vikare, även detta är ett steg i rätt riktning.
Begränsningen vad gäller provtagningen av vikare till max. 40 individer är också det ett bra förslag. SFPO anser också att det är ett bra förslag att det ej längre ska råda något generellt förbud mot skyddsjakt inom nationalparker.
Svar på de angivna frågorna
1 Dessvärre kan effekten endast göra en mycket problematisk situation aningen mindre problematisk. Den mindre problematiska situationen är dock i skriande behov av en långsiktigt hållbar lösning.
2 I ljuset av att de tidigare tillåtna kvantiteterna säl som fått fällas inte har fällts kan ifrågasättas nyttan med de förslagna höjningarnas positiva effekter. Andra lösningar måste till. Icke desto mindre är de föreslagna ökningarna något positivt.
3 Dagens osunda sälbeståndssituation kräver kraftfulla åtgärder. Utöver en ökning av skyddsjakten ser vi att en human och civiliserad licensjakt som ett gångbart alternativ. Ett annat alternativ som vi anser påkallat att överväga är anställandet av statliga jägare med uppgift att jaga säl, så att bestånden åter kan bli på sunda nivåer. Det incitament som SFPO anser måste till är ekonomiskt – det måste bli lönsamt att jaga säl, annars kommer ingen tillräcklig jakt att ske. I en framtid måste handel med sälprodukter åter bli lagligt.
4 Säl bör jagas där behov av säljakt föreligger. Vad gäller nationalparker är förslaget, som sagts, ett steg i rätt riktning.
5 Ett inkluderande av januari månad är bra vad gäller vikare och gråsäl. Å andra sidan vore det enligt vår uppfattning bättre om skyddsjakt fick pågå närsomhelst under året, med undantag för under kutningstiden.
6 Det är bra med ett utbildningskrav.
7 Inga synpunkter annat än den generella att regelverket måste vara enkelt och funktionellt. Ersättningsnivåerna bör vara desamma oavsett art, då är ungefär lika mycket arbete.
8 Kravet om 200 meter från en plats där fiske bedrivs bör utvidgas till att i stället lyda ”i närheten av plats där fiske bedrivs”. Förebyggande skyddsjakt bör inte vara förbjudet.
9 Skyddsjakten har en effekt, dock långt ifrån tillräcklig i det att problemen eskalerar även fortsättningsvis. Återrapportering etc. bör utformas så enkelt som möjligt.
10 Sverige bör vara drivande internationellt för att få till en internationell lösning på förevarande problem. Utifrån vad som sades i Luleå den 1 mars bör en regelharmonisering ske i första hand med Finland. Den där då nya presenterade lösningen med ersättning bör analyseras och genomföras även i Sverige.
Med vänlig hälsning
SVERIGES FISKARES PO