Nyheter
Skåne havsvindpark ett steg närmare klartecken att få byggas
Länsstyrelsen i Skåne ger grönt ljus för en stor havsvindpark söder om Ystad. Myndigheten har berett frågan åt regeringen – som nu ska fatta beslutet. Enligt utvecklaren Ørsted kan parken vara i drift 2029.
Upp till 125 vindkraftverk som totalt ger större effekt än vår kraftigaste kärnkraftsreaktor. Den danska vindjätten Ørsted har ansökt om tillstånd för en stor havsvindpark söder om skånska kusten, och väntar på godkännande från Sveriges regering.
Nu har projektet kommit ett steg närmare start.
Länsstyrelsen i Skåne har berett ärendet åt regeringen, och gav på torsdagseftermiddagen grönt ljus. De 125 vindsnurrorna får som högst vara 385 meter höga.
– Det handlar om att väga olika intressen mot varandra. Tillgången till förnybar energi och klimathänsyn väger tungt, och vår bedömning är att de andra aspekterna går att hantera med vettiga åtgärder, säger Kristian Wennberg, tf chef på avdelningen för natur och vatten vid Länsstyrelsen i Skåne, till DN.
Dessa aspekter är bland annat skydd för tumlare, fladdermöss, fåglar och torsk.
– Vi har också vägt in kulturmiljöaspekter, som frågan om att ha fri sikt över havet. Vi har också Ale stenar i närheten, säger Kristian Wennberg.
Ofta är det också militära intressen som kan hejda vindkraft till havs. Beslutet bygger på att ”verksamheten kan tillåtas utifrån påverkan på riksintressen samt ur säkerhetssynpunkt,” skriver länsstyrelsen i sitt förslag.
Jesper Kühn Olesen är projektdirektör för Skåne havsvindpark på Ørsted.
– Nu kan regeringen förhoppningsvis säga att vi som utvecklare och Försvarsmakten kan prata om vad vi måste göra. Det finns flera saker vi kan göra för att inte orsaka störningar från vindparken. Vi har haft liknande diskussioner i Storbritannien, Polen och Taiwan, säger han.
Enligt Ørsted kan parken vara i drift till år 2029. Men då gäller det att fort få klarhet i vissa frågor. I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna står det att man ska stoppa planen att ”subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar”. Ørsted måste nu förstå vilket ansvar bolaget har och vilket ansvar Svenska kraftnät har för att tillhandahålla nätanslutningen.
– Själva konstruktionen av vindparken tar ungefär tre eller fyra år. Det som tar tid är nätanslutningen. Om vi har fått klarhet kring nätet och exklusiviteten till sommaren 2023 så kan vi vara i drift till 2029.
Jesper Kühn Olesen sade i oktober till DN att vindjätten ”är i Sverige för att stanna” – oavsett om bolaget själv måste stå för anslutningen.
– Det lämnar oss med en osäkerhet om vad vi ska göra nu, men vi ser fram emot att arbeta tätt ihop med regeringen och myndigheter så att vi kan vara en del av lösningen, sade han då.
Behöver ni ha fått ett slutgiltigt godkännande från regeringen till sommaren 2023?
– Den slutgiltiga lösningen kan komma senare, men ett villkorat ja. Om vi kan sitta ned med försvaret och komma fram till att vi kan samexistera, men att det slutgiltiga beslutet kommer senare, då behöver vi inte försena projektet.
Ørsted har räknat med kostnader på mellan 25 och 50 miljarder kronor, men det kan stiga om bolaget måste bekosta anslutningen till land.
Om länsstyrelsens gröna ljus för projektet säger Jesper Kühn Olesen:
– Det här är ett positivt steg för oss. Vi påbörjade arbetet för fem år sedan. Att länsstyrelsen säger att vi från ett miljöperspektiv kan fortsätta visar att vi har lyckats ta hänsyn till arter och däggdjur i området.
Parken måste ansöka om tillstånd hos regeringen eftersom den ligger i svensk ekonomisk zon. Det innebär samtidigt att berörda kommuner inte kan använda sitt veto.
Enligt länsstyrelsen ska tillståndet gälla i 40 år från den dag då vindsnurrorna börjar ge elektricitet. Anläggningen måste börja byggas senast vid årsskiftet 2032/2033.
Nyligen har ytterligare en havsvindpark i södra Sverige fått grönt ljus. Länsstyrelsen i Halland gav den 19 oktober tummen upp till Kattegatt syd. Samtidigt fick parken Stora Middelgrund utanför Halmstad nej. Det är dock regeringen som har sista ordet.