Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-07-12

Skyhöga oljepriset en stor oro för Bohuslänska fiskare: ”Det får inte fortsätta såhär”

Skenande priser på drivmedel har satt stora spår hos yrkesfiskare runt om i landet. Hela matproduktionen från havet är hotad om läget inte vänder.
– Det får inte fortsätta såhär, säger yrkesfiskaren Magnus Håkansson.

Den senaste tiden har priset på drivmedel ökat markant. Framför allt beror det på att energipriserna ökat globalt till följd av Ukrainakriget och sanktioner mot Ryssland.

Magnus Håkansson är yrkesfiskare och har fiskat i över 30 år och för honom är de ökade bränslepriserna förödande. När Bohusläningen träffar honom vid bryggan i Grebbestad har han precis lagt till med räktrålaren SD 62 Theres.

– I natt fiskade vi runt 200 kilo kräftor, och med dagens oljepriser är det okej. Men det är ju slutpengen som räknas och igår natt var det tuffare, säger Magnus Håkansson samtidigt som han lyfter upp en låda färska kräftor på en lastpall och fortsätter:

– Då fiskade vi för kanske 85 kilo, och det är ju som att arbeta gratis.

Aldrig varit så tufft: ”Tvingats säga upp personal”

Så tufft som läget är nu har han aldrig varit med om tidigare. Magnus Håkansson beskriver oljepriset som våldsamt dyrt, samtidigt som priset på räkor är drygt 100 kronor billigare än i fjol.

– Priserna på skaldjur hänger liksom inte med och det är ett stort problem. Visst, nu under sommaren är det en bra period. Men om det fortsätter såhär efter sommaren, då är det bara att försöka överleva. Det får bara inte fortsätta, säger han.

På grund av det ansträngda läget har han även tvingats säga upp personal för att verksamheten ska gå runt.

– Planen är att verkställa personalen i september igen, men det beror helt på hur läget ser ut. Vi kan inte driva en verksamhet med förlust hur länge som helst. Detta är ohållbart, säger Magnus Håkansson.

Innan gick ungefär 30 procent av den totala omsättningen till is, lådor, olja och gasol för Magnus Håkansson. Nu är det enligt honom uppe på 60 procent.

– Visst, vi skulle väl kunna höja priset men jag är tveksam på om konsumenterna är beredda på att betala det tredubbla. Och har man inte pengar på hög, vad gör man då?

Mat från havet i riskläge

Magnus Håkanssons är inte ensam om att ha drabbats. De ökade bränslepriser har påverkat lönsamheten för yrkesfiskare runt om i Sverige avsevärt, det menar Peter Ronelöv Olsson, ordförande på Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).

– Regeringen har satt undan 40 miljoner till bränslestöd, men vi vet inte när eller hur de pengarna kommer. Än så länge så kämpar alla med extremt dålig lönsamhet och hoppas att priset ska vända ner eller att det ska komma stödpengar, säger han.

Stödpaketet om 40 miljoner kronor har utformats av regeringen och kommer att hanteras av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Det innebär att fiskare med yrkesfiskelicens ska kunna söka stöd för de ökade bränslekostnader som uppstått från den 24 februari 2022. Detta enligt Ingrid Guldbrand, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Stödet gäller såväl havs- som insjöfiske.

I nuläget väntar Länsstyrelsen på att förordningen som ska ligga till grund för stödet ska beslutas, enligt Ingrid Guldbrand. Men Länsstyrelsen räknar med att öppna för ansökningar i början av augusti och kommer löpande att handlägga ansökningarna och betala ut stödpengarna. Innan årsskiftet ska allt vara beslutat.

”För att klara detta på bästa sätt har vi extra personal på väg in. De kommer enbart arbeta med de stöd som nu kommer som kompensation för de ökade drivmedelspriserna både till yrkesfiskarna och lantbruket.” skriver Ingrid Guldbrand.

Priser på skaldjur hänger inte med

I dagsläget är situationen ohållbar menar Peter Ronelöv Olsson, även om matpriserna i butikerna generellt sett ökat.

– De har inte ökat i den utsträckning som det hade behövt. Kräftan har gått upp rätt så bra, men inte räkan. Speciellt på räkor så har priset till kund inte hängt med utan det är fortfarande förhållandevis lågt och det är dyrt att fiska, säger Peter Ronelöv Olsson.

– Får vi mer betalt för produkterna så klarar vi av de höga priserna på bränsle bättre. Problemet är att båtarna får dålig lönsamhet, men också att besättningarna får väldigt dålig lön. Det gör att vi riskerar att tappa besättningarna över tid och då blir det ju stopp.

Alla yrkesfiskare på alla nivåer har drabbats hårt, enligt Peter Ronelöv Olsson.

– Just nu är det ingen som får riktig lönsamhet, det spelar ingen roll om de är stora eller små. Ingen av våra medlemmar har lönsamhet just nu. Det håller inte att ha det så över tid. Det måste hända någonting ganska snart, att oljepriser går ner, att produktpriser går upp eller att vi får någon form av stöd.

Vad händer om läget fortsätter såhär?

– Då har vi ingen matproduktion från havet kvar. Det är jag verkligen orolig för. Det hänger helt och hållet på bränslepriset och går inte det ner så kommer vi tappa vårt fiske. Det är en väldigt kort tid som man kan hålla på utan någon lönsamhet, säger Peter Ronelöv Olsson.

– Vi hoppas på att bränslehjälpen kommer så fort som möjligt, och så hoppas vi verkligen på att kriget i Ukraina tar slut så att det kan bli bättre förhållanden och även ett sänkt bränslepris.

Problemet är känt även från myndighetshåll. Jordbruksverket uppger själva att de har med problematiken i sin lägesbild som skickas till Näringsdepartementet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I lägesbilden fokuserar Jordbruksverket på hela sin sektor, där både diesel och fiskenäring är inkluderat i underlaget.

För fiskaren Magnus Håkansson är ett stöd av största vikt.

– Om vi inte får det är det stopp för alla fiskare, inte bara Sverige utan även Norge och Danmark. Det kan inte fortsätta såhär.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer