Nyheter
Snart billigare att installera flytande solceller?
Umeåföretaget Seaflex har utvecklat en förankringsteknik som innebär att flytande konstruktioner hålls på plats med hjälp av polyesterrep.
Längst ned förbinds repet med ett ankare av betong eller stål via en särskild elastisk enhet. Tack vare enheten dämpas kraften från vattnets
rörelser så att konstruktionen vid vattenytan kan röra sig upp och ned men ändå ligga stilla i sidled.
Förankringstekniken har redan använts till stora konstruktioner som vågbrytare, installationer för vågkraft, flytande hus och flytande scener. En flytande terminal för sjöflygplan i Vancouver och ett undervattenshotell i Maldiverna har det också blivit.
Även ett tiotal flytande solcellsparker har förankrats med Seaflex system.
Billigare och mindre underhåll
Nu är planen att vidareutveckla förankringstekniken ihop med europeiska samarbetsparter i projektet som heter Fresher efter engelskans floating solar energy mooring.
Förhoppningen är att få ned kostnaden för förankringen av flytande solceller till hälften. Genom att utvärdera olika typer av flytande plattformar, som bär solcellspanelerna,
och olika sorters infästningar mellan förankringslinorna och plattformarna, räknar Seaflex med att kunna minska antalet förankringslinor som behövs till en fjärdedel.
– Vår produkt kan ta jättemycket last men den flytande plattformen som håller solpanelerna kan i regel inte det. Tanken är att sprida ut krafterna bättre för att kunna minska
antalet linor, säger Viktor Ekström, projektledare på Seaflex.
En annan förhoppning är att underhållet ska kunna minska.
– Vår teknik ger inte någon nötning, det minskar underhållsbehovet. Det finns inga kättingar eller vajrar som rostar, vi arbetar med ett mjukt förankringssystem med rep och
gummi, säger Viktor Ekström.
raktiska tester ska genomföras nästa år dels på den svenska västkusten, på Testsite Skagerrak, dels i en vattenkraftsdamm i Portugal. I den portugisiska dammen ska en flytande solcellspark om 4 MW byggas. Exakt hur stor del som ska förses med Seaflex teknik är inte klart.
Syftet med testerna på västkusten är att se hur installationerna klarar vågor, medan testerna i Portugal handlar om att utvärdera hur systemet står pall för stora variationer i vattennivå.
Från Sverige deltar även forskningsinstitutet Rise, som ska mäta hur installationerna presterar och även beräkna kostnader.
Seaflex knyter stora förhoppningar till EU-projektet. Viktor Ekström hoppas att Seaflex teknik ska bli förstahandsvalet för all form av flytande energiutvinning.
Påverkan på havsmiljön inkluderas inte
Flytande solceller har funnits sedan början av 2000-talet och deltagarna i Fresherprojektet konstaterar att parkerna har sjunkit i pris på sistone.
Mellan 2009 och 2017 har kostnaden per watt gått ned med nästan 85 procent, från 2,60 till 0,40 dollar. Nu förväntar sig många en kraftig tillväxt av marknaden fram till 2050.
Projektet löper på två år och beräknas kosta drygt 1 miljon euro, varav EU står för två tredjedelar och de deltagande företagen står för resten.
Några studier av hur havsmiljön under ytan kan påverkas av att solceller blockerar solinstrålningen ingår inte.
– Nej, det passade inte in i finansieringsutlysningen, men det tycker vi också är väldigt viktigt. Flytande solceller har inte funnits så länge så kunskapen
är inte så stor. Det är absolut relevant att titta på, säger Johannes Hüffmeier, projektledare på Rise.
Länk till artikel med filmer mm på test av flytande solceller
Källa: NyTeknik / MSN nyheter