Nyheter
Sotenäsjägaren sågar sänkta kvoter för säljakt: ”Åt helvete”
Jägare och forskare oroas över redan sänkta kvoter för säljakten, som nu föreslås sänkas ytterligare.
– Katastrof. Hela marina livet kommer gå åt helvete, säger Sotenäsjägaren Martin Hahne till TV4.
Gränserna för hur många sälar som får skjutas sänktes i år från 2 000 till 1 500 gällande gråsäl och från 720 till 630 gällande knubbsäl.
Det rapporterar TV4 Nyheterna, som även följt med Sotenäsjägaren Martin Hahne ut på säljakt i vattnen utanför Smögen och bevittnat när han sköt sin tionde säl för i år.
Redan när Bohusläningen var med samme Martin Hahne på säljakt i samma vatten sensommaren 2020 oroade han sig för konsekvenserna av ett för stort och växande sälbestånd:
– Vi har nu 25 000 knubbsälar utmed kusten, som käkar fyra kilo fisk var om dagen. Det är 100 ton per dygn, och sen har du skarv, mink och häger. Då blir det inte mycket kvar. De stackars fiskare som försöker överleva har ju inte mycket att hämta. Men jag vill kunna fiska här, och jag vill att min son ska kunna fiska här, menade Martin Hahne då.
”Katastrof”
Att kvoterna för säljakten nu sänkts, och enligt förslag från ansvariga Havs-och vattenmyndigheten kan sänkas ytterligare, har inte minskat Martin Hahnes framtidsoro, framgår i TV4 Nyheternas reportage.
– Katastrof. Hela marina livet kommer gå åt helvete. Det går i botten med alltihopa, och sen är det kört, säger han till kanalen.
Han får även medhåll av forskare, exempelvis Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Han menar att dagens bestånd på mellan 25 000 och 30 000 knubbsälar i västerhavet behöver minska till max 10 000 för att exempelvis torsken ska kunna återhämta sig.
Men Havs- och vattenmyndigheten har alltså ett annat perspektiv:
– Vi måste basera våra förvaltningsbeslut på bästa tillgängliga kunskapen av olika typer av arter och organismer och däribland säl. Och det är inte bara jakten som påverkar sälen utan även bifångst i nät, andra skador som båttrafik med mera. Det är summan av den mänskliga påverkan vi måste titta på här och då måste vi relatera in jakten i det. Det är inte så att forskningen har ett svar utan det finns många olika sätt att se på detta, säger Johan Kling, avdelningschef för vattenresursfördelning, till TV4.
Källa: Bohusläningen