Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-02-11

Sportfiskare med sikte på mer torsk

Det var fullsatt i lokalen när sportfiskarna nyligen anordnade en kväll om torsken i Östersjön. Fiskebiologen Markus Lundgren var en av talarna. Han berättade om hot och möjligheter för torsken i Östersjön.

Markus Lundgren minns hur det var när torsken fortfarande var vanligt förekommande i våra trakter.

– För femton år sedan kunde man åka ut och fiska torsk, det kan man i princip inte nu. Den torsk som finns är liten och i dålig kondition.

– Det är inte bara överfiske som är problemet. Övergödningen och bottendöden påverkar, liksom för stora kvoter och att trålarna dumpar mycket fisk trots landningsskyldigheten. Jag tycker att de svenska fiskarna sköter sig väldigt bra. Vissa länder är däremot sämre. Min personliga åsikt är att de svenska fiskarna ligger i framkant när det gäller selektiva fiskemetoder.

Markus Lundgren framhåller trålförbudet i Öresund som en lyckad lösning.

– Det har funnits sedan 1932. Orsaken till att det infördes var fartygstrafiken, men nu är det enda området där det finns torsk. Idag har man ett livaktigt yrkesfiske med garn och 40 turbåtar som kör ut sportfiskare. Både yrkesfisket och sportfisketurismen blomstrar tack vare trålförbudet.

Han menar att det skulle kunna vara en lösning även för andra platser i Östersjön. Men garnfisket har ett annat bekymmer, sälen.

– Där tycker vi precis som yrkesfiskarna. I den film som vi visar följer sälen med fiskebåten ut och vittjar garnen. Det blir bara huvuden kvar. Beståndet av gråsäl har tillåtits att växa enormt och det pågår väldigt lite jakt. Det har lett till en obalans i ekosystemet. Mer säljakt behövs för att skydda fiskebeståndet.

En annan av sportfiskarnas konkurrent är skarven, den svarta sjöfågeln som trivs bra i Kalmarsund.

– Det är samma problem som med sälen, skarven har haft en explosionsartad ökning i Kalmar län. Skyddsjakten är hårt reglerad och besluten överklagas notoriskt av fågelskyddsorganisationer. Det är tråkigt att vi inte kan vara överens om att den påverkar hotade fiskebestånd. När det gäller våtmarker har vi ett bra samarbete med ornitologerna. I den här frågan är det väldigt svårt att komma överens.

Men precis som sportfiske lockar ju även fågellivet många turister.

– Det finns ju inga fågelskådare som lockas av att titta på mellanskarv.

 

Länk: http://www.ostrasmaland.se/kalmar/sportfiskare-med-sikte-pa-mer-torsk/




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer