Nyheter
Sportfiskare vill ha nya laxfiskeregler
Intresseorganisationen Sportfiskarna vill att reglerna kring hur mycket lax som får fiskas i de svenska vattendragen anpassas efter hur många laxar som stiger i älvarna under fiskesäsongen.
Intresseorganisationen Sportfiskarna vill att reglerna kring hur mycket lax som får fiskas i de svenska vattendragen anpassas efter hur många laxar som stiger i älvarna under fiskesäsongen.
Och Kanada lyfts fram som förebild, enligt Sportfiskarnas Glenn Douglas.
– Under året kan de ändra reglerna. Om de ser att det inte återkommer så mycket lax så ser de direkt att här har vi problem och måste ingripa direkt. Eller de kan slå på fisket om de ser att nu kommer det mycket lax, säger han.
Hur många laxar som under våren och sommaren återvänder upp för lek i sina födelseälvar går numera i princip att följa i realtid med hjälp av fiskräknare i en del av de 16 svenska älvarna, med vilda laxbestånd som mynnar ut i Östersjön.
Det gör det i praktiken möjligt att ändra lokala regler och gränser för hur mycket lax som fritidsfiskarna får ta upp med kort varsel, till skillnad från i dag när det oftast sker tidigast först året efter.
I kanadensiska Quebec jobbar Éric Poirier med fiskefrågor:
– På det här sättet kan vi styra om det ens är möjligt att fiska i en älv, och om fångad lax i så fall måste släppas tillbaka eller om den kan dödas, förklarar Éric Poirier som säger att fritidsfiskarna kan följa regeländringarna via en nätportal.
Men Håkan Carlstrand vid Havs- och vattenmyndigheten, som har det yttersta inflytandet över laxfisket i Sverige, är tveksam till ett liknande nationellt svenskt system.
Perioden då laxen stiger i Östersjöälvarna är kort och han ser snarare att lokala fiskevårdsområden som byaföreningar, som äger fiskerättigheterna i så fall, har ansvaret.
– Det är ju lättare för ett fiskevårdsområde att stoppa fisket och sen öppna det igen om man ser att det verkar bli gott om lax i älven. På en myndighet är det mycket svårare att framförallt under en så kort period hantera sådan osäkerheter, säger han och fortsätter:
– Men man kan ju också vara medveten om att det kan behövas samordning inom en älv också om det finns fler fiskevårdsområden. Och där så ser vi ju gärna att länsstyrelsen fungerar som en sammanhållande länk när det gäller sådant samarbete, säger Håkan Carlstrand vid Havs- och vattenmyndigheten.
Länk: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4540&grupp=10974&artikel=7182053