Nyheter
Stoppa Malmö hamns ingrepp i Öresunds känsliga havsmiljö
INSÄNDARE. Planerna på att dumpa stora mängder jordmassor i havet vid landets tredje största stad kan skada både djur och natur. Stoppa Malmö hamns ingrepp i Öresunds känsliga havsmiljö, skriver Bengt Jürs, ordförande i Skånes naturskyddsförening.
Malmö stad har av Mark- och miljööverdomstolen beviljats tillstånd att utöka Norra hamnens markområde med en yta motsvarande cirka 236 000 kvadratmeter genom utfyllnad i Öresund. Miljontals överblivna jordmassor från trafik- och avloppsarbeten kan komma att deponeras i grunda havsområden, som är viktiga för den marina ekologin i Öresund. Den planerade dumpningen är av stor volym och skulle få allvarliga effekter.
Öresund är ett nyckelområde för Östersjöns miljö med exceptionella miljövärden. Samtidigt är exploateringstrycket mycket stort. Sundet är en förbindelselänk mellan Östersjön och Kattegatt, där syrerikt vatten flyter in i Östersjön över sundets grunda trösklar. Öresund är hemvist för tumlare, grå- och knubbsäl, cirka 120 fiskarter, stora blåmusselbankar och ett unikt torskbestånd.
Även på den danska sidan är ingrepp i Öresunds vattenmiljöer aktuella, vilket kunnat följas i prövningen av Lynetteholmsprojektet, en planerad ö på cirka 280 hektar i Köpenhamns hamn. Malmö stad har ifrågasatt denna exploatering.
Den planerade utfyllnaden i Malmö hamn är inte heller miljömässigt försvarbar. Återigen kommer ålgräsängar och marina ekosystem att raderas ut, trots deras viktiga roll för fiskreproduktion, syresättning av havet och som kolsänka. Därför har vi i Skånes naturskyddsförening överklagat till Högsta domstolen och begärt att tillståndet för utfyllnaden i Norra hamnen upphävs.
Utfyllnaden innebär att undantag görs från det så kallade försämringsförbudet i EU:s ramvattenvattendirektiv, som också gäller som svensk lag. Om tillståndet får stå fast befarar vi att detta kan bli praxis.
Fler ansökningar om byggprojekt i havs och kustmiljö i Sverige och i andra EU-länder kan komma göras. Hänvisningar till Malmömålet kan komma att göra det lättare att överträda ramdirektiven. Det kommer inte att gynna miljö och klimat, och det är ofta en kostsam etablering med stora risker inför framtidens klimatförändringar. Det kan även ses som demokratiproblem eftersom utarbetade avtal av folkvalda inte följs.
Vi motsätter oss inte att Malmö stad fortsätter att jobba för hamnprojektet och att skapa en effektiv, logistisk knutpunkt. Men vi opponerar oss mot ståndpunkten att det inte finns hamnplats som det ser ut nu. Det finns gott om förberedd, men onyttjad, mark i och omkring Norra hamnen.
Malmö stad har inte visat på förslag på angörande hamn på befintlig mark. Det borde vara en given åtgärd och ett allmänt riksintresse.
Källa: Dagens Nyheter