Nyheter
Stor saltpuls på väg in in Östersjön – bådar gott för ekosystemet i vattnet
Tyska forskare har upptäckt att stora mängder syrerikt saltvatten håller på att strömma in i Östersjön. Det är kanske den största saltpulsen på 2000-talet. Det kan leda till bättre vatten i innanhavet.
Saltvatten har strömmat in i Östersjön sedan den 20 december. Enligt det tyska marinforskningsinstitutet IOW kan det bli en av de största saltpulserna på länge.
Den nya pulsen kan vara ungefär lika stor som den senaste stora saltpulsen som kom i december 2014 – då kom mäthistoriens tredje största saltpuls. Mätningarna började år 1880.
Tidningen Suomen Luonto var först i Finland med nyheten om den nya saltpulsen.
En saltpuls består av syrerikt saltvatten som kommer igenom de danska sunden och in till Östersjön.
Flera år mellan saltpulserna
Saltpulsen kan vara en lyckospark för ekosystemet i vattnet eftersom den för med sig syre som når också de djupa delarna av Östersjön. Det är ändå för tidigt att säga hur stor påverkan den nya saltpulsen kan ha på vattnet.
I värsta fall stannar saltpulsen i södra Östersjön, samtidigt som den knuffar syrefattigt vatten norrut. Då kan till exempel vattnet i Finska viken försämras.
Den stora saltpulsen 2014 väntades gynna Östersjön, men den avtog redan kring Gotland och den positiva effekten blev betydligt mindre än väntat.
Saltpulserna är rätt ovanliga, vilket beror på att det krävs specifika väderförhållanden för att de ska uppstå. Just nu har läget varit gynnsamt för en saltpuls – först sjönk vattennivån på Östersjön, sedan vände vinden och blev västlig storm (stormen Pia), vilket tryckte in saltvatten mot de danska sunden.
Källa: Yle / Inrikes