Nyheter
Studie visar att antalet skarvbon fördubblats
Bohuslän: Antalet skarvbon längs västkusten har fördubblats sedan 2012, enligt en ny studie. Nu ska SLU undersöka hur mycket torsk skarvarna äter, för att ta reda på deras påverkan på fiskbeståndet.
Skarven, som lever på fisk, har haft en snabb populationstillväxt i Sverige under de senaste decennierna. Det spekuleras i att skarven påverkar fiskpopulationer negativt och skadar fisket
Under 2020 inventerade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tillsammans med ornitologer och ett flygföretag, alla skarvkolonier längs havskusten i Västra Götalands län, vilket P4 Väst var först att rapportera om.
– Vi har diskuterat att inventera skarvkolonier från flygplan under en längre tid men nu blev det äntligen av, säger Jan Uddén, som är biolog och arbetar som museipedagog vid Bohusläns museum, ett pressmeddelande från SLU.
Inventeringen, där man räknade skarvkolonierna från flygplan, visar att antalet skarvbon fördubblats sedan år 2012, när senaste inventeringen gjordes, från cirka 3 000 till cirka 6 000.
Målsättningen är att genomföra en ny inventering under 2021 och att storskarvens utveckling på västkusten fortsätter att övervakas regelbundet. Det finns än så länge få statistiskt bevisade samband mellan skarvens predation och fiskbeståndens utveckling, enligt SLU.
– Vi kommer bland annat att undersöka hur mycket torsk skarvarna äter för att få en uppfattning om deras roll i att torsken inte lyckas återetablera sig, säger Karl Lundström, forskare vid SLU, i pressmeddelandet.
Källa: Strömstads Tidning