Nyheter
Supertrålaren fiskar 175 gånger mer än länets yrkesfiskare
En ny typ av industrifiske tar upp så mycket strömming att det hotar hela ekosystemet i Stockholms skärgård.
Men ägaren till det största av fartygen värjer sig mot kritiken.
– Vårt fiske är hållbart, säger han.
Länsstyrelsen har varnat för den nya form av fiske som pågår utanför Stockholms skärgård. Nya effektiva industritrålare fångar stora mängder strömming strax utanför skärgården, vilket får stora konsekvenser för hela ekosystemet.
En av de största trålarna heter Clipperton och kommer från Donsö på västkusten. Den är 63 meter lång och har 4 000 hästkrafter och plats för en besättningen på 12 man som jobbar i skift.
”Hållbart fiske”
– Vårt fiske är hållbart. Det är ju ingen idé att såga av den gren vi sitter på, säger Marcus Backman, en av ägarna.
Han ifrågasätter länsstyrelsens beskrivning av industrifisket.
– Det stämmer inte att vi riktar in oss på stimmen innan de leker. Strömmingen leker senare på året och närmare kusten, då är vi inte där.
Fiskas mindre i dag
Tvärtom, menar han, fiskas det mindre strömming i dag är tidigare.
– Innan var vi fler båtar som fiskade totalt sett mer, nu är vi färre och även om var och en av oss tar upp mer så är det totalt sett mindre fångster, säger han.
Dessutom håller trålarna sig inom fiskekvoterna, där Sveriges kvot bara är en mindre del av Östersjöns, påpekar Marcus Backman. Det fiskades mer strömming i Östersjön för 20 år sedan, säger han.
En faktakoll visar att det stämmer. Då var båtarna fler, men mindre. Nu är båtarna färre, men större. Det har fört med sig att fiskandet har koncentrerats, både i tid och plats.
– I dag är fiskebåtarna färre, men sjukt effektiva. De följer reglerna och kvoterna, men eftersom man koncentrerar fisket till mindre område och kortare tid blir det lokala uttaget så otroligt mycket större och det skadar strömmingsbeståndet mer, säger Henrik C Andersson länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm.
Ett problem med fiskekvoterna är att de sätts för hela Östersjön, som att det var ett stort bestånd av strömming.
– Men mycket talar för att det snarare är flera bestånd. Om man då tar ut hela kvoten i en liten del av havet, så blir konsekvenserna stora, säger han.
Clipperton har på egen hand fiskat upp 175 gånger så mycket strömming som alla Stockholms fiskare tillsammans.
Det såg ungefär likadant ut förra året. Då fiskade Clipperton upp 904 091 kilo strömming i Stockholms län jämfört med 13 279 kilo i sammanlagd fångst för alla Stockholms läns fiskare.
Och Clipperton är inte ensam. Tillsammans har industritrålarna tagit upp 3 160 450 kilo strömming i länet, hittills i år.
– Det här får katastrofala följder för hela skärgården. Strömmingen är motorn i skärgårdens ekosystem, säger Henrik C Andersson.
Källa/Länk: mitti.se/nyheter/supertralaren-fiskar-yrkesfiskare
Artikeln är del 2 på ett granskningsreportage som tidningen mitti Stockholm gjort. Läs del 1 här